Bura izazvana iskazom o crnim fondovima HDZ-a

U Hrvatskim medijima glavna su tema bivša blagajnica HDZ-a Branka Pavošević i njezin iskaz Uskoku u kojimu je govorila o HDZ-ovim crnim fondovima. Tek pritisnuta ispitivanjem, bivša je blagajnica rekla da je neke od uplatnica zakopala u vrtu kao krucijalni dokaz što se s novcem u HDZ-u zbivalo. Njezine optužbe nisu nimalo bezazlene – dokaže li se da je istina, cijela vladajuća stranka mogla bi odgovarati. Najviše novca iz crnog fonda, tvrdi Pavošević odlazilo je upravo na kampanju premijerke Jadranke Kosor.

Najveći dio novca odnijeli su, prema njezinim navodima, potpredsjednik HDZ-a Ivan Jarnjak i nekadašnji glasnogovornik Vlade Ratko Maček. Njih dvojica odmah su najavili tužbu protiv Pavošević zbog neistina. Jarnjak je otišao i korak dalje i rekao da je zvao državnog odvjetnika Bajića kako bi dao iskaz USKOK-u. Odmah se oglasio i DORH te je priopćeno da će Bajić odrediti tko će i kada biti ispitan, a ne pojedinci.

Novac je navodno primio i ministar Zdravko Milinović. Osim njega primanje crnog novca demantira i pjevačica Ivana Kindl. Honorare su navodno, prema svjedočenju Pavošević, na ruke primali i Jacques Houdek, Anton Vrdoljak i fotograf Damir Hoyka.

Bivši ravnatelj Carine Mladen Barišić također je optužio neke estradnjake da su primali novac iz crnih fondova. Prema njegovom iskazu, to su navodno učinili Thompson, Nina Badrić i Mišo Kovač.

Predsjednik Republike Ivo Josipović zamolio je da ni njega ni druge političare ne uvlače u tekuće kaznene postupke. Sve ono što je pred pravosuđem mora biti izvan dometa politike i političara. Držat ću se toga kako u dosadašnjim, tako i u svim budućim slučajevima, rekao je.

Premijerka danas o svemu ovome ne daje nikakve izjave. Jučer je poručila – dajem punu potporu DORH-u, USKOK-u i policiji u borbi protiv korupcije. Još 2005. Kosor se branila od sličnih optužbi na račun svoje kampanje. Naime, prozivao ju je i njezin protukandidat Sjepan Mesić za kojega se nedavno tvrdilo da mu je kampanju financirao svrgnuti libijski čelnik Moamer Gadafi.

Hoće li i kada zbog cijelog slučaja USKOK na ispitivanje pozvati i premijerku Kosor? Navodno to je samo pitanje dana. Premijerka bi u tom slučaju USKOK-u trebala odgovarati na pitanja je li znala za navodne HDZ-ove crne fondove? Je li se njezina kampanja financirala spornim novcem? Je li znala da se preko FIMI medije isisava novac iz javnih poduzeća?

I na kraju, pitanje koje se već mjesecima provlači kroz medije – hoće li za sve učinjeno odgovarati stranka Hrvatska demokratska zajednica ili samo pojedinci koji su je vodili?

Uskoro u videoprilogu pogledajte što o navodnim crnim fondovima HDZ-a u Hrvatskoj uživo kažu predsjednik HHO-a Ivan Zvonimir Čičak i saborski zastupnik SDP-a Arsen Bauk.

Predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić izjavio je kako nije moguće da nitko nije znao za crne fondove. Znao je, međutim, nemam dovoljno spoznaja da bih to mogao komentirati u javnosti, istaknuo je Bebić, piše tportal.hr.

Također je rekao da ne zna je li njegova kći Asja Bebić bila zadužena za isplaćivanje estradnjaka novcem iz crnih fondova HDZ-a. O tome nemam pojma, čitam kao i vi, nerado komentiram nešto što nije dovoljno poznato. Kad se to tako dogodi, onda se to slabo poznavanje situacije poslije pretvori u nešto drugo. Ne želim komentirati nešto s čime nisam dovoljno upoznat, rekao je Bebić. [hrt]