Počelo spašavanje kapele na vareškom groblju Stogić

Kapela na vareškom groblju Stogić koju je u 20. st. projektirao poznati slovenski arhitekta Joža Plečnik, njegovo je jedino djelo u BiH i odavno se ne koristi kod ukopa nego samo za Mise na svetkovinu Svih Svetih. Trošno stanje u kojemu se nalazi već dugi niz godina i koje je prijetilo urušavanjem kapele, bilo je povod župniku fra Boni Tomiću da ove godine pokrene akciju njene obnove.

U dogovoru s nadležnim Zavodom za zaštitu spomenika kulture iz Sarajeva izrađen je projekt obnove kapele za koji je Zavod preko Ministarstva za obrazovanje, znanost i kulturu ZE-DO kantona ljetos osigurao pet tisuća maraka. Još ranije, na župnikov poziv župljanima tijekom korizme da se prema mogućnostima uključe u financiranje obnove kapele, odazvalo se 178 domaćina koji su do danas prikupili blizu pet tisuća maraka.

Ovako prikupljenim sredstvima moglo se pristupiti prvoj fazi obnove te su tako prije nekoliko dana i započeti radovi sanacije betonskog zida koji “drži” kapelicu. Najprije je uklonjen dotrajali sloj betona te se sada zida novi armirano-betonski sloj koji se oblaže kamenom.

Prema nacrtima i uz nadzor inž. Pave Vidovića, radove izvode radnici poduzeća VH Gradnja iz Fojnice. Za naredne faze obnove kapele na Stogiću koji će biti tehnički složenije naravi, trebat će osigurati i veći novčani iznos. [kta/zupavares.com]