Inzko: "Uvijek sam spreman braniti RS kao entitet"

Visoki predstavnik Valetin Inzko izjavio je danas u Banjoj Luci da je uvijek spreman braniti jaku Republiku Srpsku kao entitet u BiH, koja također treba biti jaka i funkcionalna.

“Htio bih isključiti nesporazum, kada neki kažu da sam protiv jakog entiteta RS. To nije točno. Uvijek sam spreman braniti RS kao entitet. Mislim da mogu postojati jaki entiteti, u jakoj i funkcionalnoj državi, a da se to ne isključuje. Jedan može pomagati drugom entitetu i tako se može ići brže, uz korišenje sinergije“, izjavio je Inzko nakon razgovora s predsjednikom RS-a Miloradom Dodikom.

Visoki predstavnik je rekao da država ima svoje nadležnosti i to treba tako ostati, te da je stav Vijeća za provedbu mira (PIC) da ono što je stečeno ostaje i da – nema koraka nazad.

Dodik je na to dodao da je bilo “zloupotreba od strane visokog predstavnika koji su nametali“ određene nadležnosti, a što nije u nadležnosti države. Taj stav RS nije, kazao je, u funkciji rušenja BiH, ali smatra da treba razgovarati o tome što je nametnuto, a ne dogovorom formirano na nivou BiH, poput Suda i Tužiteljstva BiH, koje, kaže, ne smatra da treba ukinuti, već treba razgovarati kako da oni postanu uvedeni u ustavnu strukturu.

Dodik je dodao kako na predstojećem sastanku političkih lidera u Brčko Distriktu treba odvojiti razgovore o formiranju novog saziva Vijeća ministara BiH od razgovora o zakonima o popisu, o sustavu državne pomoći te o presudi u slučaju “Sejdić-Finci“.

Ponovio je i stav da treba postaviti transparentan, trajan sustav raspodjele prihoda od PDV-a, kao i stav da OHR i međunarodni predstavnici trebaju biti van dogovora o Vijeću ministara.