Vještak: Čačić je vozio prebrzo i nije na vrijeme reagirao

Danas je na Županijskom sudu u Kaposvaru, u Mađarskoj, održano prvo ročište u slučaju prometne nesreće, u kojoj je 8. siječnja prošle godine na autocesti prema Budimpešti sudjelovao Radimir Čačić, predsjednik Hrvatske narodne stranke i kandidat za potpredsjednika hrvatske vlade nakon izbora koji bi se trebali održati 4. prosinca.

Automobilom marke ‘chrysler’, koji je vlasništvo HNS-a, Čačić je udario u ‘škodu fabiu’ koju je vozila 58-godišnja Katarina Liptak, čiji je suprug od zadobivenih ozljeda preminuo dva dana nakon sudara, a nakon deset dana i njezina majka.

Čačić je tijekom suđenja ustvrdio da optužnica nije točna, naglasio je kako nije prebrzo vozio te istaknuo da je vidljivost bila loša te da sudar nije mogao izbjeći. Auto u koji je udario nije bio osvijetljen, tvrdi Čačić, a lošoj vidljivosti su pridonijeli magla i vodeni oblak.

S druge strane, optužba je tvrdila da je vidljivost bila dobra, te upozorila Čačića na kontradiktornosti u izjavama u odnosu na one koje je dao ranije. Vještak je pak kazao da je uzrok nesreće zakašnjela reakcija vozača i vožnja neprilagođena uvjetima na cesti, te istaknuo da je ipak Čačić vozio brže nego što priznao, na što je obrana zatražila dodatna vještačenja.

Čačić je tijekom suđenja ispričao i kako mu je u danima nakon nesreće vozačica Katarina Liptak, poslala e-poštu, u kojoj mu poručuje da se angažira oko odštete, navodeći kako je svjesna da on duboko žali zbog svega, ali da se stvari u osiguranju moraju pokrenuti. On je, objašnjava, pokušao, ali ništa se nije moglo dok istraga ne završi, a ona je potrajala neobično dugo, dulje od godinu dana. “Kasnije sam dobio informaciju da je obitelj dobila manji dio odštete, ali da onaj ozbiljni dio nisu, a njega je sad moguće isplatiti. Spreman sam ako bude bilo kakvih nekorektnosti, nadoknaditi novac do primjerenog iznosa”, zaključio je Čačić, kojeg je obitelj poginulih i privatno tužila zbog naknade štete.

Na pitanje sutkinje čime se okrivljeni bavi, Čačić objasniti – “politikom” – i pritom slegnuti ramenima. Na upit o prihodima ustvrdio je da su mu mjesečna primanja nešto manja od tisuću eura, nakon čega je iznio i uvid u listu nekretnina koje posjeduje. Ispričao je i kako je vozački položio davne 1967. godine, kako pri vožnji nosi naočale te da je od tada većinu vozačkih sezona znao za volanom prevaliti između 100 i 120 tisuća kilometara godišnje.