HDZ obećao biračima promjene s ljudskim licem, bez dubokih rezova

Predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor predstavila je danas izborni program stranke, najavljujući pet smjerova razvoja Republike Hrvatske pod vodstvom HDZ-a za razdoblje 2011.-2015.

“HDZ-ov izborni program je realan i iskren prema građanima, a središte, mozak i srce programa je gospodarstvo i jačanje gospodarstva u Hrvatskoj. Vjerujem da je to pobjednički program koji će odvesti HDZ u novu izbornu pobjedu i dobivanje šanse raditi za dobrobit hrvatskog naroda, Hrvatske i svih njezinih građanki i građana”, kazala je predsjednica HDZ-a, predstavljajući izborni program HDZ-a, koji je prethodno prihvatio Središnji odbor stranke.

Predstavljanje programa održano je u Zagrebu, u Preporodnoj palači Narodnog doma na Gornjem gradu, i nazočili su mu svi visoki stranački dužnosnici, kao i predstavnici braniteljskih udruga i pojedinih društvenih skupina koji su čelnici HDZ-a i suradnicima postavljali pitanja.

Program je objavljen pod geslom “Čuvajmo Hrvatsku”, koje je promovirano na 14. općem saboru HDZ-a 17. rujna, a tiskan je u brošuri na 70 stranica.

Osim obećanja za idući četverogodišnji mandat navedenih po pojedinim područjima, u programu se podsjeća na sve što su HDZ-ove vlade provele u proteklom razdoblju, posebno u posljednje dvije godine mandata Jadranke Kosor.

U programu se podsjeća na to da je pod vodstvom HDZ-a Hrvatska postigla neovisnost, oslobodila svoj teritorij, razvila demokraciju, ušla u NATO i završila pregovore o ulasku u EU, čime je HDZ, kako se navodi, uveo Hrvatsku u novo doba.

“HDZ hoće konkurentnu, socijalno odgovornu, pravednu, europsku i ravnomjerno razvijenu Hrvatsku”, kazala je Kosor. Kako se navodi u programu, od pojave gospodarske krize ustalilo se mišljenje da je kriza najbolje razdoblje za duboke rezove. “Iako ima istine u takvom razmišljanju, HDZ se zalaže za promjene s ljudskim licem”, piše u uvodnom dijelu programa, u kojem se izričito poručuje da HDZ neće uvoditi nikakve nove poreze, pa ni porez na imovinu, da neće biti smanjivanja mirovina niti prava branitelja i rodilja, da neće biti otpuštanja u javnom sektoru, da se neće prodavati prirodna bogatstva te energetska i prometna infrastruktura. U programu stoji da HDZ ne želi “jugosferu” niti ponavljanje pogrešaka iz prošlosti.

“Jamčimo dostupnost vjerskog odgoja u školama i nikakve revizije ni bilo kakvih promjena ugovora sa Svetom Stolicom neće biti, dapače, do ulaska u EU želimo jačanje onoga na što moramo biti posebno ponosni, a to su naši kršćanski korijeni i kršćanske vrijednosti. To mi, kao država koja postaje 28. članica EU-a, moramo unijeti kao popudbinu i njegovati i jamčiti da će to biti i strateško opredijeljenje Hrvatske kao 28. članice”, rekla je Kosor. Program kao cilj proklamira socijalno odgovornu Hrvatsku, kao državu socijalne pravde i kršćanskih vrijednosti te pravednu Hrvatsku kao zemlju s učinkovitim pravosuđem i nultom stopom tolerancije na korupciju.

HDZ obećava nastavak svih mjera populacijske politike, a najavljuju se i znatna ulaganja u zdravstvo. U gradnju i opremu bolnica uložit će se oko tri milijarde kuna, a još 200 milijuna kuna u njihovu informatizaciju. Nabavom 177 medicinskih uređaja prepolovit će se liste čekanja na svim razinama, posebno u onkologiji zbog instaliranja devet novih linearnih akceleratora i uvrštenja najnovijih onkoloških lijekova na listu HZZO-a.

Za fond posebno skupih lijekova osigurat će se dvije milijarde kuna, a s 400 milijuna kuna osigurat će se pripravnički staž za oko 5000 pripravnika, dok će se daljnjih 150 milijuna kuna osigurati za specijalizaciju 2000 liječnika primarne zdravstvene zaštite. S milijardu kuna unaprijedit će se i hitna medicinska skrb, s krajnjim ciljem da 80 posto svih intervencija u Hrvatskoj bude obavljeno u okviru “zlatnog sata”.

Uz podsjećanje da je pod vodstvom Jadranke Kosor korupcija ne samo doživjela političku osudu, nego da joj je objavljen stvarni rat, HDZ obećava nastavak borbe protiv korupcije kako bi se vratila vjerodostojnost politici i povjerenje u državnu upravu.

Jadranka Kosor ustvrdila je da je za ovaj program HDZ “iskopao temelje i položio kamene temeljce, posadio biljke, koje će pustiti korijenje”. “Sigurna sam da će one za četiri godine izrasti u prekrasna stabla koja će dati prekrasne plodove koje Hrvatska treba”, rekla je Kosor, koja je uz geslo “Čuvajmo Hrvatsku” jednosatno obraćanje završila riječima Franje Tuđmana “Sve za Hrvatsku Hrvatsku ni za što” i “Neka nam živi jedina i vječna Hrvatska”. [Vjesnik.hr]