Ljubić: Laž je da su dva HDZ-a kriva za neuspjeh sastanka u Brčkom

Predsjednik HDZ-a 1990 Božo Ljubić reagirao je na izvješća nekih medija da su dva HDZ-a kriva za propast sastanka lidera šest stranaka u Brčkom, i to zbog ” zbog samo jedne fotelje zamjenika ministra”. Izjavu prebnosimo u cjelosti:

Spekulacije pa i očito sračunate dezinformacije o tijeku i ishodu sastanka stranačkih čelnika u Brčkom, plasirane preko nekih medija, na žalost ne iznenađuju jer su se time ti mediji služili i prije. Međutim one stvaraju krivu sliku u javnosti i svakako ne pridonose svaranju nužnog povjerenja za postizanje ključnih dogovora za reforme i za formiranje Vijeća ministara Bosne i Hercegovine. Ne isključujem mogućnost da netko na žalost i provjeruje u laž plasiranu u Dnevniku Federalne televizije da sam ja snimao sastanak, a još više u to da samo ja i gospodin Dragan Čović odgovorni za neuspjeh sastanka. I to, kako se uporno ponavlja zbog samo jedne fotelje zamjenika ministra.

Otkuda uopće informacije da smo se dogovorili oko ministarskih mjesta i otkuda argumenti bilo kome da tvrdi da je jedna, druga ili treća strana bilo što prihvatila ili bilo što odbila. A zapravo na sastanku je bilo više prijedloga kako formirati Vijeće ministara, a tri su predstavljana i grafički, što je bilo vidljivo i novinarima na konferenciji za tisak: prvi, koji je predstavio gosp Mladen Bosić, drugi, koji je predstavio gosp. Sulejman Tihić i treći koji sam ja predstavio. Sva tri su prijedloga slijedila istu metodologiju, ali su bili sadržajno različiti. Oko ni jednog nije postignuta suglasnost ni u smislu prihvaćanja ni u smislu odbijanja.

Dakle, svoditi problem na jedno mjesto zamjenika ministra je zlomanjerna podvala i manipulacija javnosti. Na kraju krajeva sudionici razgovora na konferenciji za tisak su istaknuli da se ovdje zapravo radi o konceptualnim razlikama (Bosić, Ljubić, Dodik, Čović i Lagumdžija) odnosno različitom čitanju i razumijevanju postojećeg daytonskoga ustava kao što je rekao Zlatko Lagumdžija.

“Mi i član 9.3 Ustava čitamo na različite načine. Jedni čitaju da se radi o predstavnicima naroda, a drugi da je riječ o predstavnicima odgovarajućih konstitutivnih naroda. Dakle mi ni Ustav ne čitamo isto kao ni preambulu Ustava. Oko toga se ne slažemo i plašim se da je ovo suštinski problem”, rekao je lagumdžija

Dakle, odakle tvrdnje da je za neuspjeh razgovora razlog neslaganje oko jednoga zamjenika ministra kad mi nismo ni započeli razgovore o suštinskim pitanjima promjena Ustava ( Sejdić-Finci) kao i o reformama iz euoatlantskoga paketa. Valjda su ovo važnija pitanja od bilo koje fotelje, a pogotovo od fotelje zamjenika ministra.

Ovu izjavu šaljem svim medijima, a posebno očekujem da FTV objavi izjavu u svom Dnevniku.