Nobel za književnost švedskom pjesniku Tomasu Tranströmeru

Dobitnik Nobelove nagrade za književnost 2011. godine švedski je pjesnik Tomas Tranströmer. Žiri je Tranströmera pohvalio zbog njegovih “snažnih i nabijenih svjetlećih slika” koji čitatelju daju “svježi pristup stvarnosti”.

Tranströmer je jedan od vodećih pjesnika današnjice, a njegova lingvistička istraživanja bliska nadrealističkoj poetici odnosno fascinantan spoj prodora u najdublju nutrinu čovjeka i pejsaža njegove rodne Švedske prevedeni su na pedesetak svjetskih jezika, među ostalim i na hrvatski.

Tomas Tranströmer (rođen 15. travnja 1931. u Stockholmu) švedski je pjesnik, prozaik i prevoditelj, čija je poezija vrlo cijenjena u Švedskoj, ali i širom svijeta. Diplomirao je psihologiju na Sveučilištu u Stockholmu 1956. godine, a prvu zbirku pjesama, “Sedamnaest pjesama” (17 dikter) objavio je dvije godine ranije, 1954. godine. U zbirkama “Hemligheter pa vägen” (1958) i “Klangar och spar” (1966) pjesnik je pisao o svom putovanju Balkanom, a u zbirci “Östersjöar” (1974) o povijesti Baltika i odnosu kopna i mora.

Njegova posljednja velika zbirka, “Den Stora gatan” (Velika Enigma), prevedena je na brojne svjetske jezike. Godine 1990. Tranströmer je pretrpio moždani udar zbog kojeg je izgubio mogućnost govora, on usprkos tome i dalje nastavlja s pisanjem.

Tranströmer je dobitnik brojnih nagrada: Bonnier nagrada za poeziju, Neustadt International Prize for Literature, Oevralids nagrada, Petrach nagrada u Njemačkoj, Zlatni vijenac u Strugi, švedska nagrada International Poetry Forum.

Osamdesetogodišnji Tomas Tranströmer nedavno se pojavio na predstavljanju svoje antologije u Londonu gdje je svirao jednu klavirsku kompoziciju lijevom rukom koja mu nije oduzeta dok su drugi čitali njegove pjesme. [Vjesnik.hr]