Početak suđenja Sanaderu izazvalo nezapamćen medijski interes

Bivši hrvatski premijer i predsjednik HDZ-a Ivo Sanader sutra će sjesti na optuženičku klupu zagrebačkoga Županijskog suda i prvi put javno se suočiti i očitovati o USKOK-ovoj optužbi za ratno profiterstvo u slučaju uzimanja provizije od Hypo banke.

Za suđenje Sanaderu vlada nezapamćeno zanimanje medija, posebice stranih, doznaje Hina danas na zagrebačkom Županijskom sudu, od kojega je akreditaciju zatražilo oko 200 novinara, fotoreportera i snimatelja, među kojima je i osam ekipa iz inozemstva, od BBC-a, Reutersa do kineske državne novinske agencije Xinhua.

Za početak suđenja akreditirala se 41 redakcija, a od stranih izvjestitelja tu će biti još novinari francuske agencije France press, američkog Associated Pressa, RTV Slovenije, austrijske državne televizije ORF i Westdeutsche Allgemeine Zeitung (WAZ). Iz susjedne Srbije i BiH nitko nije zatražio dozvolu za praćenje suđenja.

Za dolazak na suđenje zainteresirano je i pet građana te Građanski odbor za ljudska prava.

Glasnogovornik suda Krešimir Devčić kazao je da je to do sada najveći broj stranih medijskih kuća koje dolaze na neko suđenje u zagrebački Županijski sud.