Kod Knina se održava zajednička vježba HV-a i Britanske vojske “Sava star 19”

Hrvatska vojska

Na poligonu “Crvena zemlja” kod Knina u četvrtak je, u sklopu Dana uvaženih gostiju, održana je prezentacija bilateralne vojne vježbe Hrvatske kopnene vojske i Britanske vojske, “Sava Star 19“.

Između ostalih, prezentaciji su nazočili zapovjednik Gardijske mehanizirane brigade brigadni general Tihomir Kundid, zapovjednik 4. pješačke brigade Britanske vojske brigadni general Oliver Brown, vojni izaslanik Ujedinjene Kraljevine u RH John Kelly, predstavnici diplomatskog i vojnodiplomatskog zbora, ustrojbenih cjelina MORH-a i HV-a te drugi.

Bilateralna vježba vojski dviju savezničkih zemalja postala je tradicionalna i na “Crvenoj zemlji” se od 5. do 22. rujna održava sedmi put. Obučno-vježbovnu skupinu od oko 200 vojnika s hrvatske strane čine pripadnici 2. mehanizirane bojne “Gromovi” GMBR-e, a s britanske strane, pripadnici pukovnije Queen’s Own Yeomanry – Pričuve Britanske vojske.

Za Hrvatsku vojsku cilj vježbe je uvježbavanje pješačkog voda/satnije u međunarodnom okruženju i pružanje potpore uvježbavanju pješačkih snaga oružanih snaga UK. U okviru prezentacije pripadnici hrvatske i britanske vojske održali su demonstraciju združenih taktičkih aktivnosti, u fokusu je bio napad voda na utvrđeni protivnički položaj te zasjeda na pješačku ophodnju.

Hrvatski i britanski predstavnici iskazali su zadovoljstvo načinom na koji su pripadnici obiju vojski proveli demonstraciju, te naglasili obostranu korist od zajedničke suradnje i razmjene iskustava.

Sedma bilateralna vježba HV-a i Britanske vojske provodi se od 5. do 22. rujna na poligonu “Crvena zemlja”.

Foto: MORH/M. Čobanović