Od posljedica zaraze koronavirusom preminuo je patrijarh Irinej

Poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC) patrijarh srpski Irinej preminuo je u petak od posljedica zaraze koronavirusom, priopćila je SPC. Vijest je na Instagramu potvrdio i srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić, objavio je HRT.

Poglavar SPC-a primljen je 4. studenoga na liječenje s dijagnozom COVID-19, poslije pogreba mitropolita crnogorskoprimorskog Amfilohija u Podgorici, na kojemu je zajedno s vladikama SPC-a služio misu. Amfilohije je preminuo od posljedica upale pluća izazvane infekcijom koronavirusom. Jučer je liječnički konzilij potvrdio kako se stanje patrijarha Irineja pogoršalo.

Irinej je rođen u selu Vidova, kod Čačka, 1930. Bogosloviju je završio u Prizrenu, a zatim i Bogoslovski fakultet u Beogradu. Nakon odsluženja vojnog roka postaje profesor Prizrenske bogoslovije. Monaški čin dobiva 1959. u manastiru Rakovica. Istoga mjeseca dobiva i čin jeromonaha.

Bio je upravnik Monaške škole u manastiru Ostrog i rektor Prizrenske bogoslovije. 1974. postaje Episkop moravički, a potom i Episkop niški. Na Svetom Arhijerejskom Saboru SPC-a 2010. izabran je za Arhiepiskopa pećkog, Mitropolita beogradsko-karlovačkog i Patrijarha srpskog. Ustoličen je 23. siječnja, navodi se u biografiji na stranici SPC-a.

Prilikom ustoličenja patrijarh Irinej poručio je da on nema svoj program. “Običaj je da patrijarh pri stupanju na prijestolje iznese svoj program. Ja program nemam, moj program je program naše svete Crkve. Ja sam slab i očekujem da zajedno kormilarimo crkvom”, poručio je.