Plenković oštro odgovorio Milanoviću: “To je političko divljaštvo, Ako nastavi, može se razgovarati i o opozivu!”

Predsjednik Vlade Andrej Plenković danas je, na konferenciji za novinare održanoj nakon sjednice Gospodarsko-socijalnog vijeća, komentirao istupe predsjednika RH Zorana Milanovića.

“Riječ je o političkom divljaštvu ispod svih razina komunikacije. Riječ je o inaćenju na procedurama a potom na metodologiji vrijeđanja svih onih koji imaju drukčije stajalište. I to je neprihvatljivo”, poručio je predsjednik Vlade.

Dodao je kako bi bilo posebno loše za hrvatsko društvo i hrvatsku političku scenu da dio javnosti to odobrava.

“To bi bila katastrofa. To je onda sramota ne samo za onoga koji to govori i radi, nego i za sve one koji to eventualno podržavaju, a ja se nadam da ih je malo i da je to stvarno talog društvenih mreža, jer je to podloga za govor mržnje pa onda i za fizičke napade na one koje se tako vrijeđa”, upozorio je i istaknuo da tu prije svega misli na gospodina Pupovca koji je napadnut kao predsjednik SDSS-a na besprizoran način od strane predsjednika Republike.

Premijer smatra da bi se predsjednik Republike gospodinu Popovcu, kao i cijeloj javnosti, trebao ispričati za to što je odgovorio.

Upozorio je kako je primijetio da, ne samo predsjednik već i njegov glasnogovornik, napadaju novinare i medije, što to također, dodao je, zahtijeva reakciju.

Ustavna zadaća predsjednika Republike nije pretvarati saborske zastupnike u svoje “žetončiće”

“Utjecaj predsjednika na način da on osobno doziva zastupnike u Hrvatskom saboru, a podsjećam to je onaj isti Hrvatski sabor u koji taj isti predsjednik nije želio doći kao pozvani gost na konstituirajuću sjednicu, je jedna nova dimenzija poimanja i operativnog djelovanja predsjednika Republike”, kazao je predsjednik Vlade.

Istaknuo je kako je Ustavna zadaća predsjednika Republike predlagati kandidatkinju ili kandidata, a ne dozivati ljude iz parlamentarne većine, ili druge, i pretvarati ih u “njegove žetončiće”.

Što se tiče osobnih kvalifikacija, poput “ružan, prljav i zao”, premijer Plenković poručuje kako se neće spuštati na tu razinu, ali će ustati u obranu drugih kolega, novinara, slobode medija i razotkrivanje netočne teze koja se nastoji plasirati kroz medije ili aktere sklone predsjedniku Republike banaliziranjem ili pojednostavljivanjem izbora čelne osobe Vrhovnoga suda sa znakom jednakosti reforme hrvatskoga pravosuđa.

Što se tiče pokretanja procesa opoziva, premijer Plenković je kazao: “Ako se ovako nastavi, može se i o tome razgovarati.

S obzirom da su oni koji su mu lani pomogli da postane predsjednik Republike već rekli da su protiv toga, teško je skupiti dovoljan broj glasova u Hrvatskom saboru. Tu mislim na MOST, da nema nekih dilema, a glume neku klerikalnu desnicu, a u biti su za predsjednika koji dolazi s lijevog spektra. To njihovi birači, osobito uoči ovih lokalnih izbora, dobro moraju znati”, poručio je premijer Plenković.

Foto: Screenshot