Vesna Pusić: Formiranje hrvatskog entiteta ne bi pogoršalo stanje u BiH

Vesna Pusić, jedna od čelnica Hrvatske narodne stranke i vjerojatna nova hrvatska ministrica vanjskih poslova, smatra da prilke u BiH ne bi pogoršalo formiranje još triju entiteta, dvaju građanskih i jednog hrvatskog.

Ona je, u intervjuu Radiju Slobodna Europa, odgovarajući na izravno pitanje misli li još “da bi u Bosni Hercegovini trebao postojati, pored sadašanja dva, još jedan, hrvatski nacionalni entitet i dva građanska”, koje je novinar “podebljao” potanjem “Zar to ne bi ionako složene prilike u BiH dodatno pogoršalo?”, odgovorila: “Po mom mišljenju ih ne bi pogoršalo jer ovo što postoji ih je dovelo u jednu pat poziciju. “Poziciju iz koje se Bosna i Hercegovina mora na neki sasvim novi način ponovo uspostaviti i početi ponovno graditi državu.”

“Sugestija ili ideja sa pet entiteta, tri koja priznaju postojeće stanje na terenu i dva koja projeciraju poziv na buduće stanje je smo jedna od “x” ideja. Niti će itko iz Hrvatske bilo šta htjeti, niti moći, niti biti u prilici da nameće Bosni i Hercegovini, ali jedna otvorena rasprava o tome na koji način osigurati da BiH gradi svoje institucije države, to je svakako bitna rasprava i po mom mišljenju odgovornost za to je na nama u regiji”, rekla je Vesna Pusić.

Ona je istaknula da zemlje u regiji moraju biti u stanju preuzeti odgovornost za vlastitu regiju i biti u stanju otvoreno razgovarati o različitim opcijama.

“U Bosni i Hercegovini, naravno kao i u svim drugim državama, postoje političke elite, ali postoje i druge elite. S obzirom na zagađenost političkog terena, velika je vjerojatnost da je u političkim elitama jedna izrazito negativna selekcija, ali postoje poslovne elite, kulturne elite, obrazovne elite, ljudi sa različitih područja života i to su snage koje treba animirati da se angažiraju na definiranju načina na koji će se BiH izgraditi kao država, a onda, unutar toga, stupnjevi autonomije pojedinih jedinica, kako god se one zvale, su dodatna tema. Ali, za početak je pitanje kako izgraditi državu koja u ovom trenutku nije funkcionalna”, rekla je Pusić.

“Što se Hrvatske tiče”, dodala je, ” tu se otvaraju neke nove mogućnosti s obzirom da nam s članstvom u EU stoje na raspolaganju i ozbiljnija sredstva za prekogranične projekte i mnogi drugi instrumenti koji po mom mišljenju mogu pomoći”.