Obljetnica pogibije 20 hrvatskih branitelja u Kusonjama: “Ginuli za za domovinu, ginuli su jedan za drugoga!”

Foto: Ministarstvo hrvatskih branitelja

Na današnji dan prije 33 godine odigrao se jedan od najpotresnijih događaja u Domovinskom ratu. Tog kobnog 8. rujna 1991., dvadeset hrvatskih branitelja palo je u zasjedu tijekom borbe s neprijateljskim snagama.

Oni koji su preživjeli zarobljeni su, mučeni i na kraju okrutno ubijeni, no pružajući otpor do zadnjeg atoma snage, pokazali su neviđenu hrabrost i izdržljivost.

Tim povodom potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved u ime Vlade odao je počast žrtvama polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća u spomen-području u Rakovom Potoku zajedno s izaslanikom predsjednika Hrvatskog sabora, saborskim zastupnikom Josipom Đakićem, članovima obitelji žrtava i predstavnicima udruga iz Domovinskog rata.

Potom je uslijedio Mimohod istine do Kapelice Male Gospe u Kusonjama, gdje je održan komemorativni skup kojem su nazočili i predstavnici županija Bjelovarsko-bilogorske i Požeško-slavonske, kao i gradova Pakraca i Bjelovara, nakon kojega je služena misa zadušnica koju su predvodili biskup bjelovarsko-križevačke biskupije msgr. Vjekoslav Huzjak i požeški biskup u miru msgr. Antun Škvorčević.

Pozdravljajući okupljene u ime predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, ministar Medved poručio je obiteljima žrtava kako njihov doprinos u obrani domovine nikada neće biti zaboravljen te je istaknuo važnost primjerenog odnosa države i društva prema hrvatskim braniteljima.

“Ovaj tragični događaj pokazao je karakter hrvatskih vojnika i policajaca. Okruženi branitelji su nakon pokušaja njihovog izvlačenja poručili: ‘Nećemo ostaviti ranjene!’ Branili su domovinu Hrvatsku, ginuli za nju, ginuli su jedan za drugoga. To je karakter hrvatskih branitelja i obrane u Domovinskom ratu”, rekao je ministar Medved.

Naglasio je kako su tzv. JNA i pobunjeni četnici u Kusonjama prvi put pokazali svoj pravi karakter. “Nakon završene bitke, mučki su ubili hrabre branitelje i bacili ih u jamu, u Rakov potok. Bila je to prva masovna grobnica hrvatskih branitelja u Domovinskom”, podsjetio je ministar.

Poručio je kako je Hrvatska slobodna zemlja koja svoju budućnost gradi na istini i karakteru hrvatskih branitelja. “Hrvatska gradi društvo na vrijednostima hrvatskih branitelja iz Kusonja. Tu istinu ćemo i dalje pronositi i nastaviti tražiti pravdu za hrvatske branitelje ubijene u Kusonjama, jer zločinci još nisu kažnjeni”, rekao je Medved te poručio kako očekuje da novi glavni državni odvjetnik učini dodatni napor da bar jedan zločinac bude kažnjen.

Saborski zastupnik Josip Đakić, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, kazao je kako nadležne institucije trebaju preispitati sve koji su okrvavili ruke.

„Za njih ne može vrijediti ni oprost ni abolicija, trebaju biti sankcionirani, posebno trebaju biti kažnjeni oni koji su počinili zvjerstvo i zločin u Kusonjama”, poručio je Đakić.

Obljetnica stradavanja obilježava se svake godine na Malu Gospu u sjećanje na poginule 1991. i 1993. godine. Naime, u selu Kusonje, nedaleko od Pakraca, 8. i 9. rujna 1991. napadnuto je, zatočeno u kući i ubijeno osamnaest pripadnika A satnije 1. bojne 105. bjelovarske brigade ZNG-a i dva pripadnika MUP-a. Tijela su im prevezena u masovnu grobnicu Rakov Potok, prvu pronađenu u Hrvatskoj.

Prilikom postavljanja vijenaca 8. rujna 1993., na kuću u kojoj su 1991. bili zarobljeni branitelji eksplodirala je mina postavljena od strane srpskih terorista prilikom čega su poginula trojica hrvatskih branitelja, a desetak branitelja i civila su ranjeni.