Haag se nije bavio zločinima u Vukovaru jer mu je to bilo prekomplicirano!?

Vukovar, odnosno nekažnjavanje odgovornih za zločine počinjene tijekom opsade i nakon okupacije toga grada, je slučaj na kojem je Haaški sud definitivno izgubio vjerodostojnost. Florence Hartmann, bivša glasnogovornica haaškog tužiteljstva, tvrdi da su međunarodni stručnjaci za ratno pravo okupaciju i zločine koje je JNA i srpske paravojne snage napravile u Vukovaru smatrali prekompliciranim da bi se našli na bilo kojoj optužnici koju je taj sud podignuo.

“To je bilo 2001. godine i ja sam bila šokirana a od tada nije došlo do promjene stava”, rekla je Hartmann za HTV.

Zločini koji su počinjeni u Vukovaru ali i višemjesečna tortura hrvatskih branitelja i nesrpskih civila u logorima na području Srbije, nikada nisu kažnjeni. Nitko nije kažnjen niti za sustavno silovanje vukovarskih žena čija potresna svjedočanstva tek nakon 20 godina polako izlaze u javnost.

Haški sud nije se dotaknuo niti zapovjednog lanca JNA na čelu s Kadijevićem i Adžićem. “Ne možemo reći da nije bilo istrage”, rekla je Hartman i dodala: “Ured tužitelja je ispitivao zapovjedni lanac naročito u sklopu postupka protiv Miloševića kako bi se razmotrio udruženi zločinački pothvat…Ne znam zašto svi zajedno nisu u optužnici.”