Vinko Martinović Štela na slobodi nakon što je izdržao dvije trećine kazne

Vinko Martinović zvan Štela, osuđen u Haagu na 18 godina zatvora zbog ratnih zločina, pušten je iz zatvora u Italiji, objavio je ICTY. Haaški tribunal objavio je odluku kojom je Martinoviću odobreno prijevremeno oslobađanje jer je odslužio dvije trećine kazne, potvrdila je glasnogovornica suda Nerma Jelačić.

Odluku temeljem Martinovićeva zahtjev za prijevremenim solobađanjem 16. prosinca je donio predsjednik Haaškog suda Theodore Meron , ali je njeno objavljivanje bilo ogođena te je objavljena tek nakon nakon Martinovićevog oslobađanja.

Sudac Meron je u odluci konstatirao da je Martinović u kolovozu prošle godine izdržao 12 od 18 godina zatvorske kazne i da je, prema izvješćuu zatvorskih vlasti u Italiji, gdje je kaznu služio, pokazao da je “u izvjesnoj mjeri” rehabilitiran.

Bio je osuđen za ratne zločine nad Bošnjacima u Hercegovini 1993. i 1994.

Martinovića je Tribunal 2006. pravomoćno osudio na 18 godina zatvora, zajedno s Mladenom Naletilićem zvanim Tuta, koji je osuđen na zatvorsku kaznu od 20 godina. Obojica su 2008. poslani u Italiju na odsluženje kazne. Njih su dvojica osuđeni zbog zločina koje je počinila paravojna postrojba Kažnjenička bojna na čijem su čelu bili, u okolini Mostara.