Tužiteljstvo BiH obustavilo istragu protiv 58 Karadžićevih jataka

Tužiteljstvo BiH obustavilo je istragu protiv 58 osoba koje su osumnjičene za Radovanu Karadžiću, kojem se trenutačno sudi u Haagu za zločine protiv čovječnosti i genocid u BiH, potvrđeno je Dnevnom avazu iz Tužiteljstva BiH.

Odluka o obustavljanju istrage u ovom slučaju donesena je, tvrdeu Tužiteljstvu, zbog nedostatka dokaza, a ne zbog “kompenzacije za obustavljanje istrage u slučaju Dobrovoljačke ulice”.

“Odluka o obustavljanju istrage u slučaju pomagača Radovanu Karadžiću donesena je prije odluke o obustavljanju istrage u predmetu ‘Dobrovoljačka’. Rezultati istrage nisu pokazali da je neka od ovih 58 osoba sudjelovala u financijskoj pomoći Radovanu Karadžiću tijekom njegovog skrivanja”, rečeno j Avazu u Tužiteljstvu BiH.

Dodali su i to da je ova odluka legitimna i da je istraga obustavljena u suradnji s Haaškim sudom.

Predsjednica Udruženja “Srebreničke majke” Hatidža Mehmedović, međutim, ne misli da su Karadžićevi jataci nedužni.

“Pa, ako su svi nedužni, tko mu je, onda, pomagao? Ako se politika bude i dalje miješala u rad sudova i tužiteljstava, ne piše nam se dobro. I dalje se na sve načine pokušavaju izjednačiti žrtva i agresor. Iz RS se vrše pritisci na sud i tužiteljstvo, prijete ukidanjem državnih institucija i raspisivanjem referenduma. Dokad ćemo biti taoci velikosrpske politike”, pita se Mehmedović.