Matić: Zakon će osigurati da se kosti nastradalih u II. svjetskom ratu dostojno pokopaju

U Hrvatskoj će uskoro biti donesen zakon koji će omogućiti da se sve kosti žrtava nastradalih u Drugom svjeskom ratu koje se pronađu najprije dostojno identificiraju, a zatim i dostojno pokopaju.

Najavio je to ministar hrvatskih branitelja Predrag Matić Fred u Intervjuu tjedna Hrvatskog radija. Pritom je rekao da će njegovu ministarstvu biti pripojen sadašnji Ured za pronalaženje, obilježavanje i održavanje grobova žrtava zločina nakon Drugoga svjetskog rata.

Svima koji strahuju da će se ured tako neutralizirati ministar je poručio da će raditi potpuno politički neovisno te da će od njega osobno imati punu potporu. Matić je kritizirao postojeći zakon prema kojem Ministarstvo branitelja financira rad neovisnog ureda i njegova upravnog vijeća s članovima izabranima na osam godina, a za koje se ne zna, kaže, ni gdje sjede, što rade ni komu odgovaraju.

Ured će se, prema Matićevu prijedlogu za koji očekuje da će u saborsku proceduru doći za mjesec dana, pridružiti Upravi za zatočene i nestale, s obzirom na to da se za pronađene posmrtne ostatke ne može od oka utvrditi je li riječ o žrtvama komunističkog režima.