U Zagrebu predstavljena knjiga "Stanje katoličkih župa na području BiH između 1991. i 2011."

Sinoć je u dvorani “Vijenac” Nadbiskupijskog pastoralnog centra u Zagrebu predstavljena je knjiga urednika Franje Marića u izdanju Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine pod naslovom: “Stanje katoličkih župa na području Bosne i Hercegovine između 1991. i 2011. godine”.

Pozdrav svima nazočnima uputio je nadbiskup metropolit zagrebački kardinal Josip Bozanić izražavajući radost što su se okupili zbog tako važnog akademskog čina. Istaknuo je da je knjiga dokument o Crkvi ali i o hrvatskom narodu u Bosni i Hercegovini u razdoblju od 20 godina. Kazao je kako su se okupili da bi posvjedočili važnost nazočnosti Crkve u Bosni i Hercegovini kao i da slabljenjem Crkve u toj zemlji postaje siromašnija cijela Bosna i Hercegovina, ali i cijela Europa. Na kraju je zaželio da se ova knjiga što više proširi.

Pozdravnu riječ uputio je i nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić zahvaljujući svima koji su radili na spomenutoj knjizi i istaknuvši kako na tome ne žele stati nego i dalje raditi i graditi. Kazao je kako se upravo toga dana vratio s hodočašća u Svetu Zemlju napomenuvši da je na osobit način molio na mjestu Isusove smrti i uskrsnuća. “Krist daje nadu u život. I mi, nakon vremena mržnje, moramo naći put nade da Crkva preživi i opstane u svom poslanju”, rekao je kardinal Puljić zahvaljujući Hrvatskoj biskupskoj konferenciji i Hrvatskom Caritasu kao i svim dobrim ljudima koji su se uključili u upravo završeni Tjedan solidarnost s Crkvom i ljudima u Bosni i Hercegovini kojim se budi svijest zajedništva. “Jači smo kad osjetimo da nismo sami. Tjedan je vrijedan i drag znak nama koji želimo biti svjetionik u Bosni i Hercegovini… Mnogima u svjetskoj javnosti moramo dati znak da smo živi i da nas ne pokapaju”, naglasio je kardinal Puljić zaželjevši da knjiga ne bude samo svjedočanstvo ovog vremena nego i izazov da osjećaju jedni za druge.

Predsjednik Hrvatskog Caritasa mons. Josip Mrzljak, biskup varaždinski, u svom obraćanju izrazio je radost što je Biskupska konferencija Bosne i Hercegovine organizirala ovo predstavljanje upravo u sklopu Tjedan solidarnost ističući da taj Tjedan tijekom šest godina od svog pokretanja vidljivo raste jer je pokrenut kao samo jedan dan odnosno jedna nedjelja da bi postao cijeli Tjedan,a sada se polako još više širi. Naglasio je da Tjedan treba biti poticaj da se solidarnost i povezanost proširi što više i na što više razina.

O knjizi je najprije govorio dr. sc. Anđelko Akrap, redovni profesor na Katedri za demografiju na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. “Bez rizika od pretjerivanja, ovo je temeljita i svestrana rekonstrukcija zbivanja u Bosni i Hercegovini od 1991. do 2011. godine. Knjiga koju predstavljamo pokazuje snagu i upornost u borbi za opstanak Katoličke Crkve u Bosni i Hercegovini. Zaprepašćuje koliko je toga srušeno, uništeno i protjerano, a istovremeno zadivljuje koliko je toga obnovljeno. Poznato je: Uvjet revitalizacije i bilo kakovog povratka protjeranog stanovništva jest povratak Crkve jer demografsko-povijesna istraživanja pokazuju da je Crkva u BiH stožerni činitelj opstanka katolika”, kazao je dr. Akrap koji se potom osvrnuo na demografske podatke donesene u knjizi naglasivši da predstavljene činjenice jasno govore i ne dopuštaju da ih se ukloni iz pamćenja.

Dominikanac doc. dr. sc. Slavko Slišković, pročelnik Katedre crkvene povijesti na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, ukratko je prikazao povijest djelovanja Katoličke Crkve u Bosni i Hercegovini, a potom i sadržaj knjige. Prema njegovim riječima, osobito su vrijedni podaci o broju katolika kao i novopodignutih ili obnovljenih sakralnih objekata po župama na području dvaju bosanskohercegovačkih entiteta (Federacija Bosne i Hercegovine i Republika Srpska) razvrstanih po biskupijama. “Skupivši prvi puta na jednom mjestu informacije o svim katoličkim župama u Bosni i Hercegovini (njih 282) s fotografijama župnih crkava i zemljovidima župa te statističkim podacima o broju vjernika postala je vidljiva opravdanost ranije tvrdnje o razmjerima tragedije kojoj su bili izloženi katolici Hrvati u BiH od 1991. pa do danas… Iz tako sabranih i sistematiziranih podataka saznajemo kako je godine 1991., prema statistikama Katoličke crkve, na području cijele Bosne i Hercegovine živjelo ukupno 835170 katolika, uglavnom Hrvata, dok je prema informacijama prikupljenim tijekom božićnog blagoslova obitelji od 31. 12. 2010. na području BiH bilo samo 441432 katolika, tj. 52,85% u odnosu na prijeratnu godinu ili 393738 osoba manje”, kazao je dr. Slišković istaknuvši kao je osobita vrijednost ovog djela to što su svi podaci statistički potkrijepljeni i popraćeni slikovnim prilozima u obliku fotografija i zemljovida. “Osobito veseli što knjiga ne odiše pesimizmom, nego nadom koju su bosanskohercegovački biskupi formulirali u naslovu svoje poslanice ustvrdivši da su plodovi prošlosti zalog budućnosti”, rekao je dr. Slišković.

Urednik knjige Franjo Marić s kardinalima Bozanićem i Puljićem te biskupom Komaricom

O knjizi je potom progovorio njezin urednik Franjo Marić koji je, nakon kraćeg povijesnog prikaza povijesnih razdoblja na području BiH, ukazao na statističke podatke o stradanjima tijekom nedavnog rata, ali i rada na planu obnove nakon rata. “Na području BiH tijekom rata od 1991. do 1995. godine ukupno je stradalo, što potpuno, što u većem ili manjem stupnju, 1000 katoličkih crkvenih objekata: katoličkih crkava 353, kapelica 220, župnih kuća i ostalih župnih zgrada 233, samostana 30 i 164 groblja. Nakon rata i tijekom poraća od 1995. do 2011. podignute su i obnovljene gotovo sve župne crkve, kuće i samostani na području Bosne i Hercegovine. Ostali crkveni objekti još uvijek se podiži i obnavljaju”, kazao je urednik Marić istaknuvši da su u knjizi riječima, slikama, brojkama i zemljovidima ocrtane sve današnje župe na cijelom području BiH. “Svakako valja napomenuti da u ovoj monografiji prvi put u povijesti BiH na jednome mjestu imamo podatke o svim katoličkim župama (njih 282) s ilustracijama župnih crkava i zemljovidima”, kazao je urednik Marić

Kartograf Nikola Badanković govorio je o svom sudjelovanju u nastanku knjige u kojoj su objavljene karte svih župa u Bosni i Hercegovini s oznakama župnih i filijalnih crkava te grobljanskih kapela i granica župa. Podsjetio je da je njegova suradnja s Katoličkom Crkvom počela još davne 1972. godine te traje punih 40 godina. Kazao je da je u tom razdoblju izradio više od 500 karata raznih veličina s tim da je njegova najveća ljubav izrada detaljnih karata katoličkih župa velikog formata kojih je do sada uradio oko 150. “”Vrijedno je spomenuti da su u ovoj knjizi prvi put na jednom mjestu ucrtane granice svih katoličkih župa i uneseni sa svih potrebnim podacima”, istaknuo je gospodin Badanković.

Zahvaljujući radu tvrtke Geofoto d.o.o. iz Zagreba knjiga je mogla biti obogaćena kartama svih župa u Bosni i Hercegovini. O tom dijelu posla nazočne je upoznao direktor uprave spomenute tvrtke dr. sc. Zvonko Biljecki. Izrazio je radost što su njegovi suradnici dali svoj doprinos da u knjizi budu objavljene karte svih župa te predao u elektronskom obliku ali i otisnute u A3 formatu uvezane karte svih župa u Bosni i Hercegovini predsjedniku Biskupske konferencije BiH mons. dr. Franji Komarici koji je zahvalio dr. Biljeckom te osobito njegovu suradniku g. Vladimiru Baričeviću za neumorni rad na kartama koje je ova tvrtka uradila s velikim popustom u cijeni kao svoj dar Tjednu solidarnosti. Svog honorara odrekli su se i predstavljači u korist Tjedna solidarnosti.

Potom je biskup Komarica pozdravio sve nazočne crkvene predstavnike i predstavnike vlasti i drugih institucija kao i sve koji su došli na predstavljanje. “Ova publikacija treba služiti Istini i Ljubavi. Može biti da nije sve istina što čovjek drži za istinu, ali u svemu onome što govori ili piše on mora biti istinit. Za eventualni pokušaj potkopavanja istinitih činjenica i podataka ponuđenih javnosti u ovoj monografiji trebat će mnogo lopata, kako bi rekao narod u svojoj mudrosti”, kazao je biskup Komarica izražavajući posebnu zahvalnost profesoru Franji Mariću, neumornom istraživaču dramatične crkvene i nacionalne povijesti hrvatskog naroda u BiH i svima koji su sudjelovali u nastanku knjige kao i onima koji su pomogli organizaciju predstavljanja među kojima je i vlč. Ivan Tolj sa svojim suradnicima te Nadbiskupijski pastoralni centar kao domaćin. “Ova monografija poslužiti će onima koji dolaze poslije nas da nakon 50 i više godina pronađu potrebne podatke i ostatke onih župa koje će možda zauvijek zaspati u ravnoj Bosanskoj Posavini i drugim dijelovima BiH. Ona će poslužiti i onima koji dolaze poslije nas da se obrane slikom, riječju, brojkom i zemljovidom od nasrtaja onih koji će pokušati krivotvoriti našu povijest i nijekati naše postojanje u pojedinim dijelovima BiH”, kazao je biskup Komarica.

Kao poseban znak zahvalnosti biskup Komarica je darovao predstavljenu knjigu: kardinalu Bozaniću, apostolskom nunciju u Republici Hrvatskoj nadbiskupu Mariju Robertu Cassariju, biskupu Mrzljaku, delegatu predsjednika R. Hrvatske dr. Ive Josipovića g. Romani Vlahutin i predstavnika Vlade R. Hrvatske ministru zdravlja Rajku Ostojiću.

U glazbenom dijelu je zbor sestara Kćeri Božje ljubavi pod ravnanjem s. Marije otpjevao je dvije pjesme u čast Drinskih mučenica: “Pet sestara” (tekst fra Ladislav Fišić, a glazba fra Slavko Topić, obojica bosanski franjevci) i “Krasni daru neba” (tekst i glazba Dražen Car). Katolički kantautor Luka Balvan, koji je rođen u Banjoj Luci a sada živi i djeluje u Zagrebu, otpjevao je Psalam 23. “Gospodin je pastir moj” u znak sjećanja na blagopokojnog kardinala Franju Kuharića i na sve branitelje koji su svoj život dali za svoju Domovinu u Bosni i Hercegovini i u Hrvatskoj. [kta]