Dosta mu Lagumdžije: Komšić dao ostavku na sve dužnosti u SDP-u

Željko Komšić, hrvatski član Predsjedništva BiH, podnio je neopozivu ostavku na sve dužnosti u SDP-u BiH. O svojoj odluci obavijestio je Zlatka Lagumdžiju, Nermina Nikšića i Svetozara Pudarića.

Komšić je do sada obnašao potpredsjednika SDP-a i člana Predsjedništva SDP-a. Kao razlog ostavke naveo je sukob s predsjednikom SDP-a BiH Zlatkom Lagumdžijom koji traje već duže vrijeme. Komšić smatra kako politiku SDP-a vodi jako uski krug ljudi koji donosi sve važne odluke, te kako on kao dopredsjednik ove stranke nije bio dio procesa u kojima je po svojoj dužnosti morao sudjelovati.

Njegova ostavka na stranačke dužnosti ne znači i napuštanje mjesta hrvatskog člana Predsjedništva BiH.

O Komšićevu odlasku priča se već neko vrijeme, a tvrdilo se da je nezadovoljan time što je Lagumdžija doslovno “poklopio” sve u stranci, piše Dnevni avaz.

Navodno, kap koja je prelila čašu bilo je prošlotjedno beogradsko obećanje Lagumdžije da će BiH podržati kandidaturu Vuka Jeremića za predsjedavajućeg Opće skupštine UN-a, čemu se Komšić, koji je kao čaln Predsjedništva BiH formalni šef ministru vanjskih poslova, ranije žestoko usprotivio.

Spekuliralo se da bi Komšić političku karijeru mogao nastaviti u SDU, gdje je završila većina nezadovoljnih SDP-ovaca, ali je prošlog tjedna predsjednik te stranke Nermin Pećanac za Start BiH te priče demantirao.