Živko Budimir uputio čestitku u povodu 20. godišnjice uteljenja HVO-a

Predsjednik Federacije BiH Živko Budimir uputio je u povodu 20. godišnjice uteljenja HVO-a čestitku u kojoj stoji: “Dok vrijeme naočigled prolazi, sjećanja ostaju zauvijek. Posebice nam sjećanja naviru prigodom obilježavanja obljetnica, a ove godine obilježavamo 20 godina od osnutka Hrvatskog vijeća obrane. Trenutak je to za sagledavanje svega dobrog i onog manje dobrog, svih podviga, ali i svega onog što se moglo i moralo uraditi bolje.

Pripadnici HVO-a dali su izniman doprinos u obrani Hrvatskog naroda i stvaranju današnje Bosne i Hercegovine. Nažalost cijena obrane bila je izuzetno visoka i plaćena je na najokrutniji način, plaćena je životima poginulih i krvlju ranjenih pripadnika HVO-a. Prolivena krv i životi poginulih pripadnika HVO-a utkani su u svaku poru ove zemlje. Stoga oni nikada neće i ne smiju biti zaboravljeni. Jednako tako ne smijemo zaboraviti ni one koji su samo Božjim milosrđem preživjeli, a koji su bili spremni poginuti za obranu svog ognjišta, obranu hrvatskog naroda i svoje domovine.

Pogrešaka je bilo i od njih ne trebamo bježati. Naprotiv, upravo mi koji smo bili aktivni sudionici Domovinskog rata kao pripadnici HVO-a moramo priznati da su pojedinci unutar HVO-a činili djela koja nisu dostojna vojnika. To moramo uraditi kako bismo sačuvali ugled HVO-a i kako nikada ne bismo doveli u pitanje čast i hrabrost većine pripadnika postrojbi HVO-a. Njihova čast i hrabrost je nedvojbeno velika. Tim sam više, kao general HVO-a, ogorčen postupcima pojedinih struktura iz FBiH i BiH prema nekadašnjim braniteljima, našim junacima.

Učinimo sve da uspomena na poginule bude trajna, ali učinimo isto tako sve što možemo da preživjeli sudionici Domovinskog rata imaju život dostojan čovjeka. U svjetlu ovih misli upućujem iskrene čestitke u povodu 20. obljetnice HVO-a, osnivačima i veteranima HVO-a, te stradalnicima Domovinskog rata i obiteljima poginulih pripadnika HVO-a.”