HČSP domaćin strankama koje imaju pretenzije na hrvatski teritorij

Hrvatska čista stranka prava (HČSP) ne odustaje od namjere da u petak, 13. travnja, uoči prve godišnjice haaške presude generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču u Zagrebu okupi predstavnike radikalnih europskih desnih stranaka, među kojima su, kako piše Vjesnik.hr, i one s teritorijalnim pretenzijama prema Hrvatskoj.

Za petak je najavljena Međunarodna nacionalistička konferencija na temu “Važnost povezivanja nacionalista Europe” na kojoj će gostovati “gosti iz srodnih organizacija diljem Europe”, među njima i iz Mađarske, Bugarske, Poljske, Belgije, Francuske, Njemačke i Austrije. Svi oni bi dan kasnije sudjelovali u mimohodu zagrebačkim ulicama u znak podrške dvojici generala.

Najveći skandal je činjenica da jedna hrvatska stranka izrazite nacionalne orijentacije uopće kontaktira s mađarskom strankom Jobbik i njezinom mladeškom organizacijom 64 županije koji se zalažu za obnovu velike Mađarske, uz ostalo i na račun hrvatskih teritorija.

Mladež HČSP-a očekuje da bi zagrebačkim ulicama moglo promarširati oko 500 osoba. Istodobno se na središnjem zagrebačkom trgu organizira “protuakcija” – prosvjed pod nazivom “Ujedinjeni protiv fašizma”. “Apsurdnost ove fašističke konferencije potkrepljuje i činjenica da velikomađarske grupacije imaju i teritorijalne pretenzije na velike dijelove Hrvatske”, stoji u pozivu na prosvjed uz poruku “Fašizam – ne u mom gradu!”.

Kao organizator konferencije navodi se Pravaška akademija “Milan pl. Šufflay”, za koju se kaže da je HČSP-ovo obrazovno tijelo, dok mimohod organizira Mladež HČSP-a.

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović izjavio je u utorak da ne podržava okupljanje HČSP-u srodnih europskih stranaka u petak u Zagrebu na Međunarodnoj nacionalističkoj konferenciji, a koji će se pridružiti i HČSP-ovu subotnjem mimohodu, jer su među sudionicima i oni koji dovode u pitanje teritorijalni integritet Hrvatske te u programima imaju govor mržnje.

“Među sudionicima su oni koji ozbiljno dovode u pitanje teritorijalni integritet Republike Hrvatske, koji u svojim programima imaju i govor mržnje, prema tome nisam sretan s time što su oni ovdje”, pojasnio je Josipović dodavši da će oni, u skladu sa hrvatskim zakonima, dobiti ili neće dobiti odobrenje za pojedine svoje sastanke.

Međutim, tijekom uskrsnih blagdana najveća meta kritika nije bio marginalni HČSP, nego najstarija hrvatska kulturna institucija Matica hrvatska, budući da su je čisti pravaši naveli kao domaćina nacionalističke konferencije. Iz Matice je već u petak demantirano da je ta ustanova dala bilo kakav pristanak ili suglasnost da se u njezinim prostorijama održi skup “koji je u medijima protumačen kao skup nacionalista s fašističkim predznakom”.

“Organizatori spornog skupa nisu se ni obratili našoj instituciji za potrebe organiziranja skupa odnosno najma bilo koje od naših dvorana”, kaže se u Matičinu priopćenju.

Na koncu je HČSP ipak osigurao dvoranu u kojoj će se održati skup – iz te je stranke najavljeno da će se konferencija održati u jednom od najstarijih zagrebačkih hotela, hotelu Palace. U dvorani toga hotela u petak bi se trebalo pojaviti stotinjak inozemnih gostiju, predstavnika uglavnom ekstremno desnih političkih opcija iz Mađarske, Njemačke, Belgije, Bugarske, Austrije i Francuske.