Josipović: Ulazak Hrvatske u EU neće potaknuti iseljavanje Hrvata iz BiH

Na početki svog četvrtog posjeta Bosni i Hercegovini, hrvatski predsjednik Ivo Josipović u Ljubuškom je pozvao vlasti Hrvatske i BiH da ubrzaju prilagodbu za ulazak Hrvatske u Europsku uniju kako se taj događaj ne bi negativno odrazio na gospodarstvo i odnose dviju zemalja.

“Moramo se dobro pripremiti da nastavimo trgovinu, razmjenu kulturnih dobara i slobodu kretanja ljudi. Zato moramo ispuniti određene kriterije, a imamo malo više od godinu dana za rad na tome”, rekao je Josipović u Ljubuškom. Dodao je da se moraju poduzeti najveći napori kako ulazak Hrvate u EU ne bi otežao ne samo odnose među državama nego i živote ljudi.

U razgovoru za Radio Herceg-Bosne Josipoivć je rekao kako ulazak Hrvatske u Europsku uniju neće potaknuti iseljavanje Hrvata iz BiH koji imaju dvojno državljanstvo, ističući da će nove okolnosti u kojima će se naći Hrvatska biti odlična prilika za sve njezine susjede. Ne vidim razloga za to. Ne vjerujem da će se iseliti iz BiH, ali sigurno je da će imati bolje mogućnosti korištenja prava koja imaju hrvatski državljani, rekao je Josipović.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović izjavio je nedavno da ta država nije spremna za ulazak Hrvatske u EU te da bi zbog ulaska veliku štetu mogli imati njezini poljoprivrednici i gospodarstvenici. Premijer BiH Vjekoslav Bevanda rekao je potkraj prošlog mjeseca da je za njegovu zemlju najvažnije riješiti probleme vezane uz izvoz robe životinjskog i biljnog podrijetla u Hrvatsku, odnosno u EU sljedeće godine, jer proizvođači u BiH još nisu opremljeni potrebnim laboratorijima, a roba nije propisno certificirana.

Nakon Ljubuškog, Josipović je boravio u Mostaru gdje je nazočio svečanom otvaranju Park nobelovaca.