Počelo suđenje Ratku Mladiću, posljednje koje će se voditi na Haaškom sudu

Na Haagu je danas, uvodnim riječima Tužiteljstva, počelo suđenje Ratku Mladiću, nekadašnjem zapovjedniku vojske bosansko-hercegovačkih Srba koji je, nakon 16 godina bijega, 26. svibnja prošle godine uhoćen i izručen Haaškom sudu.

Mladić je optužen za genocid u Bosni i Hercegovini počinjen pokoljem tisuća muslimanskih muškaraca u Srebrenici u srpnju 1995. godine, progon muslimanskog i hrvatskog stanovništva diljem BiH, višegodišnju opsadu i teroriziranje stanovnika Sarajeva i uzimanje pripadnika mirovnih snaga Ujedinjenih naroda za taoce.

Predsjednik Haškoga suda Theodor Meron odbio je jučer Mladićev zahtjev za izuzeće jednog od članova sudskog vijeća Alphonsa Orieja i odgodu početka suđenja. Sudac Meron je ocijenio neutemeljenim tvrdnje obrane da je Orie pristran zbog toga što je Nizozemac te zbog toga što je bio član sudskih vijeća koja su sudila Mladićevim suradnicima.

Obrana je podnijela proteklih dana dva zahtjeva za odgodu početka suđenja. U prvom je tražila odgodu suđenja zbog navodne pristranosti Orieja, a u drugom zahtjevu odgodu početka suđenja za šest mjeseci tvrdeći da tužiteljstvo nije na vrijeme predalo sve dokaze obrani.

Posljednje suđenje pred Haaškim tribunalom započelo je iznošenjem uvodnih riječi Tužiteljstva. Proces u Haagu danas će pratiti predstavnici raznih udruga žrtava iz BiH. Riječ o žrtvama zločinaca kojim je zapovijedao osobno Mladić.

U uvodnoj riječi Haaško tužiteljsvo je istaknulo da je prije dva desetljeća rukovodstvo bosanskih Srba započelo napade na civile nesrpske nacionalnosti i da je njihov jedini grijeh bio što su bili druge nacionalnosti. Svijet je, kako je istaknuto, šokiran gledao kako unutar Europe stradaju cijela naselja i sela i provodi se genocid.

“Prije četiri dana bilo je točno dva desetljeća kako je Ratko Mladić postao zapovjednik Glavnog štaba Vojske Republike Srpske, vojske koja je stvorena, barem imenom, tog dana. Tog istog dana Mladić je počeo sudjelovati u zločinačkom pohodu koji je već bio u tijeku. Istog dana je preuzeo odgovornost za provođenje, vojnom silom zločinačkog ciljeva etničkog čišćenja, velikog dijela Bosne. Istog dana on je počeo sa svojim direktnim sudjelovanjem teškim zločinima”, istaknuto je u uvodnoj riječi Tužiteljstva.

“Ono što se dogodilo ljudima Večića, ubojstvo više od 150 muškaraca i prisilno uklanjanje njihovih obitelji, nešto je što će se ponoviti. Mladić i njegove snage, tri godine kasnije, kada su ubili ljude u Srebrenici, dobro su se obučili. Bili su stručnjaci u ubijanju nesrpskog stanovništva”, rekao je dalje tužitelj.

“Krvi je bilo posvuda, tijela su bila naokolo. Cipele su ležale razbacane”, rekao je tužitelj i ustvrdio kako su “prsti gospodina Mladića bili u svim ovim zločinima”. Tužitelj je ustvrdio da je danom kada je Ratko Mladić postao zapovjednik glavnog štaba vojske Republike Srpske, on počeo u cijelosti sudjelovati u zločinačkom pothvatu. Preuzeo je, kaže tužitelj, odgovornost za provođenje etničkog čišćenja Bosne vojnom silom.

“Nakon pada Srebrenice, Dino Salihović, star 16 godina, bio je jedan od tisuća muškaraca koji su odvedeni u smrt. Nije bio vojnik, bio je dječak. Ubijen je od strane jedinica Škorpiona, a jedan je vojnik sve je snimio. Ubojice su mu se rugale da će ga ubiti nevinog. Dino nije plakao, nije molio”, rekao je tužitelj te podsjetio na pokolj na sarajevskoj tržnici, gdje su deseci ljudi izginuli i ranjeni.

“Prolaznici nisu znali tko je mrtav, tko je povrijeđen”, rekao je.

Mladićeva bilježnica
Tužitelj se pozvao na vojnu bilježnicu Ratka Mladića u kojem je ovaj zabilježio riječi generala JNA Momčila Perišića na sastanku na kojem se govorilo o mogućnosti da Ratko Mladić bude šef vojske bosanskih Srba. “Dobili ste pravu ličnost. Ako ga podržite, dobit ćete ono što želite”, zapisao je Mladić Perišićeve riječi.

Tužitelj je opisao i neke od zločina za koje se tereti Ratko Mladić. Prikazao je i kako je Ratko Mladić nadzirao kampanju etničkog čišćenja te kako je Mladić minuciozno sve zapisao u svoje vojne bilješke. Primjerice 8. siječnja 1992. u bilježnici Ratka Mladića zapisano je kako mu je rečeno da stanovništvo Ključa čini 17.000 muslimana i 3.000 Hrvata da bi uskoro bilo rečeno Mladiću da je od 17.000 muslimana ostalo njih 5000.

U bilježnici je zapisano i sljedeće: “Za uspješno organiziranje i izvedenu operaciju čišćenja koridora u Bosanskoj Posavini, između istočne i zapadne Bosne, te smišljeno i organizirano djelovanje, odaje se puno priznanje i zahvalnost vojnicima i starješinama krajiškog i istočno-bosanskog korpusa” i ostalim borcima.