Hrvatska Vlada definitivno odustaje od gradnje Pelješkog mosta

Hrvatska Vlada je na današnjoj sjednici donijela službenu o odustajanju od gradnje Pelješkog mosta. Vlada je dala suglasnosti na Sporazum o raskidu Ugovora o građenju mosta kopno – Pelješac sklopljenog između Hrvatskih cesta d.o.o. i Poslovne udruge tvrtki Konstruktor – Inženjering Split (vodeći partner), Viadukt Zagreb (partner) i Hidroelektra niskogradnja Zagreb (partner). Što znači definitivan kraj radova na Pelješkom mostu, barem u slijedeće četiri godine.

Portal Dubrovniknet.hr piše da su tvrtke Konstruktor, Viadukt i Hidroelektra Niskogradnja još u veljači pokrenule su tužbu protiv HC-a na stalnom arbitražnom sudištu pri Hrvatskoj gospodarskoj komori u kojoj su od Hrvatskih cesta zatražili 119 milijuna kuna nadoknade štete zbog usporene gradnje pelješkog mosta.

Ugovor o gradnji pelješkog mosta vrijedan je 1,94 milijarde kuna bez PDV-a, a potpisan je u listopadu 2007. godine. Početak radova ugovoren je za svibanj 2008. godine, s rokom završetka od četiri godine.

Građevinske tvrtke kao svoj argument u naplati gotovo 120 milijuna kuna štete zbog nemogućnosti da grade ono što su ugovorili navode da su one bile spremne za gradnju i da je glavni uzrok što most nije ni blizu dovršetka gradnje – nedostatak novca.

S druge strane, HC se navodno brani time da ni građevinske tvrtke nisu ispunile svoje obveze iz ugovora pa tako, primjerice, nisu osigurale građevinsku dozvolu za organizaciju gradilišta, što je preduvjet za početka gradnje. A oni navodno nisu ishodili ni lokacijsku dozvolu za to, piše Dubrovniknet.hr.