Svjedok: Morao sam stati uza zid, pa nikoga ne znam tko me u Dretelju tukao

Svjedok državnog tužiteljstva rekao je da je optuženi Veselko Raguž bio jedan od vojnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) koji su ga uhitili u selu Dubrave u bilizini Stoca u srpnju 1993. godine.

Zijo Vukičević kazao je da je bio pripadnik brigade Knez Domagoj HVO-a sve do 13. srpnja 1993., kada je grupa od desetak vojnika došla do kuće u selu Dubrave u kojoj je boravio i odvela ga, skupa sa suprugom i dvojicom sinova, u obližnju osnovnu školu.

“Među vojnicima sam prepoznao Veselka Raguža. Oni su pucali u zrak i plašili nas i onda su nas s uperenim puškama odveli do škole. Tamo smo bili nekoliko sati i onda je došla naredba da se muškarci odvedu u Koštanu bolnicu u Stolac”, rekao je Vukičević.

On je dodao da je u Koštanoj bolnici vidio da je nekoliko zatvorenika bilo pretučeno. Narednog dana, kako je kazao, pripadnici HVO-a su ih odveli u logor Dretelj, gdje je ostao zatočen pet mjeseci. Prema iskazu svjedoka Vukičevića, u logoru Dretelj je svakodnevno bio premlaćivan i zlostavljan, ali tijekom boravka nije viđao Veselka Raguža.

Tijekom unakrsnog ispitivanja, obrana je Vukičeviću pokazala izjavu koju je dao 2002. u Županijskom sudu u Mostaru, a u kojoj nije naveo da je vidio Veselka Raguža prilikom uhićenja.

“Ne sjećam se zašto nisam rekao, ali mislim da sam ga spomenuo u izjavi”, rekao je svjedok. Veselko Raguž, bivši zapovjednik Četvrte bojne brigade Knez Domagoj HVO-a, i Ivo Raguž, bivši pripadnik te brigade, optuženi su da su u srpnju i kolovozu 1993. sudjelovali u zločinima nad civilima u Stocu i Čapljini.

U optužnici je navedeno da je Veselko Raguž naređivao, pomagao ili sudjelovao u nezakonitom uhićenju i zatvaranju civila, te preseljenju bošnjačkih žena i djece, dok je Ivo Raguž optužen da je sudjelovao u fizičkom zlostavljanju zatvorenih civila.

Zijo Balavac, drugi svjedok Tužiteljstva BiH na ovom suđenju, ispričao je da je od 1992. bio pripadnik Armije BiH (ABiH), te da su ga vojnici HVO-a u lipnju ili srpnju 1993. uhitili u selu Aladinovići u blizini Stoca.

“Odveli su nas u školu u Dubrave. Sve su pokupili – i muškarce i žene i djecu. Onda su vojnosposobne prebacili u Koštanu bolnicu”, prisjetio se Balavac. Svjedok je kazao da je u Koštanoj bolnici zadržan samo jedan dan, nakon čega je prebačen u logor Dretelj u blizini Čapljine, gdje je u samici proveo četiri mjeseca.

“Svi su ljudi u Dretelju bili modri i krvavi. Mene su isto bili kao i druge, svakoga su tukli. Tukli su tako da si morao stati uza zid, pa nikoga ne znam tko me tukao”, rekao je Balavac, dodavši da ne poznaje optužene Veselku i Ivu Raguža. Suđenje će biti nastavljeno 29. svibnja, javio je BIRN -Justice Report.