Tomislav Nikolić: Ne stidim se što sam bio četnik

Tomislav Nikolić, novizabrani predsjednik Srbije, izjavio jeu intervjuu za njemački dnevnik Frankfurter Allgemeine Zeitung da se ne stidi što je bio četnik.

“Kao dobrovoljac sam bio u ratu i zbog toga se ne stidim. Dodijeljena mi je titula četničkog vojvode. Ali kad je Slobodan Milošević 1993. srpske radikale napao i optužio da držimo naoružane trupe i spremamo rušenje vlade, onda smo rasformirali četnički pokret. Od tada se više nisu sastajali. Tada sam rekao da kao četnički vojvoda moram uvijek ostati četnik i da ću, ako me neko nekad ponovo pozove, ponovo braniti Srbiju”, rekao je Nikolić.

Govoreći o snovima o “velikoj Srbiji”, Nikolić je rekao: “Postoje snovi koje čovjek ne može ostvariti. Hrvatska je međunarodno priznata zemlja i njene granice na Dunavu niko neće dirati. Sličan je slučaj i sa Bosnom i Hercegovinom. Sada želim svim državama, kao i Srbiji, da postoje u granicama koje su priznate od međunarodne zajednice. Snovi koje sam sanjao u vrijeme raspada Jugoslavije, nažalost nisu se ostvarili.”

Upitan o teritorijalnom integritetu država bivše Jugoslavije je rekao da o tome više nema razgovora.

“Ničiji integritet ne smije se dovesti u pitanje. Države postoje i one su međunarodno priznate. Kada smo se borili jedni protiv drugih, borili smo se radi novih granica. Europa se tada stavila na stranu Hrvatske i Bosne i tako smo dobili granice koje imamo danas”, rekao je Nikolić.

Na pitanje njemačkog novinara zašto je u međuvremenu promjenio stavove, Nikolić mu je odgovorio: “Samo budala ne mijenja mišljenje.”