Tihić: SDP je, inzistirajući na hrvatskim pozicijama u vlasti, narušio odnose s Hrvatima

SDP-u BiH su važniji stranački i osobni interesi nego interesi države, ustvrdio je predsjednik SDA Sulejman Tihić, komentirajući raspad koalicije SDP-SDA.

“Stranka demokratske akcije je u koaliciju sa Socijaldemokratskom partijom ušla sa željom da za Bosnu i Hercegovinu napravi više nego što su to uradile ostale koalicije prethodnih godina. Nažalost, pokazalo se da su za SDP važniji stranački i osobni interesi nego interesi države”, kazao je predsjednik SDA Sulejman Tihić na konferenciji za novinare nakon današnje izvanredne sjednice Predsjedništva SDA.

Dodao je da su posljednja događanja došla u teškom trenutku za BiH. “Nakon višemjesečnih pokušaja da se formira vlast koju je, između ostalog kočilo i uporno inzistiranje SDP-a na nekim hrvatskim pozicijama i nakon narušavanja odnosa s hrvatskim narodom, SDP pokreće smjenu ministara iz reda SDA”, pojasnio je Tihić.

Dodao je da se BiH nalazi u važnom trenutku implementacije političkih sporazuma o državnoj i vojnoj imovini i implementaciji presude “Sejdić-Finci”. S druge strane, istakao je, imamo izabranog predsjednika Srbije, a zbog čijeg izbora mnogi iskazuju zabrinutost. “I u takvom momentu, SDP-u je važniji stranački interes”, kazao je Tihić.

Činjenicu da izaslanici SDA nisu podržali proračun u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Tihić smatra neposrednim, formalnim razlogom za raskid koalicije. Pravi razlozi su, nabrojao je, neslaganje sa Zakonom o policiji za koji SDA smatra da ugrožava nezavisnost policije, suprotstavljanje SDA pokušaju SDP-a da izvrši “totalne kadrovske promjene”, te “protivljenje pokušaju da se iz centrale SDP-a diktiraju i donose odluke o javnim poduzećima i institucijama”.

“SDP ne želi partnere već poslušnike”, zaključio je Tihić te dodao da SDA neće odstupiti sa svojih pozicija te da će, kada za to dođe vrijeme, vidjeti kako će postupiti u Domu naroda. “Uradit ćemo ono što je u interesu države”, rekao je Tihić.

Na novinarsko pitanje da li smatra da će predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda podnijeti ostavku i na taj način “zaobići” glasovanje u Domu naroda, Tihić je kazao “da je to veoma rizičan potez jer bi onda bila drugačija kompozicija Vijeća ministara BiH”.

Za smjene kadrova SDA u kantonima Tihić tvrdi da su nezakonite jer su prekršene brojne odredbe poslovnika.