Političku krizu u FBiH razriješit će Ustavni sud, ali tek u rujnu

Nesporazumi stranaka zbog načina provođenja najavljene rekonstrukcije vlasti u Federaciji se, kako je i najavljeno, sele pred Ustavni sud. Ta najviša instanca koja tumači Ustav, u najkraćem, treba odgovoriti na nekoliko pitanja: jesu li legalne promjene koje su nedavno napravljene u Zastupničkom domu Federalnog parlamenta, u kakvom su statusu ministri stranaka koje više nisu u vladajućoj većini, pa i kakav je status federalne Vlade u cjelini.

Zahtjev za razrješenje stanja u Ustavni sud stigli su iz Ureda predsjednika Federacije i iz reda parlamentarnih stranaka koje su donedavno bile dio vladajuće, javlja Federalna.ba.

“Uz zahtjev za ocjenu spora između predsjednika Federacije BiH i predsjednika Vlade FBiH predan je i zahtjev za privremenu mjeru kojom se traži da se do odluke Ustavnog suda Vlada FBiH mora postupati po odlukama predsjednika Federacije”, kaže predsjednik FBiH Živko Budimir.

Također, Denis Zvizdić i Stanko Primorac, smijenjeni predsjedavajući i dopredsjedavajući Zastupničkog doma Parlamenta FBiH, podnijeli su zahtjev za ocjenu zakonitosti i regularnosti sjednice tog doma koja je održana 26. lipnja, kada su donesene odluke o njihovoj smjeni.

Predsjednica Ustavnog suda FBiH Kata Senjak kaže da će se o zahtjevima najvjerovatnije odlučivati tek u rujnu, kada se suci Ustavnog suda vrate sa godišnjih odmora, jer je za donošenje odluke potrebno pet sudaca.