Hrvatska za Hrvate u BiH i ove godine izdvaja 15 mlijuna kuna

U državnom proračunu Republike Hrvatske za ovu su godinu osigurana sredstva u iznosu od 15 milijuna kuna za financiranje obrazovnih, kulturnih, znanstvenih i zdravstvenih programa i projekata od interesa za hrvatski narod u Bosni i Hercegovini.

Ovim sredstvima, kako piše Dnevni list, Hrvatska želi dati “potporu hrvatskom narodu u Bosni i Hercegovini, zaštititi njihove interese te pridonijeti njihovom suverenitetu i opstanku”.

Kako se doznaje, kriteriji za raspodjelu sredstava te odluka o raspisivanju javnog natječaja za prikupljanje ponuda očekuju se krajem kolovoza ili početkom rujna. Kako bi se osigurala transparentnost i kontrolirala raspodjela i pravilan utrošak oko 3,9 milijuna maraka sredstava, Vlada RH je formirala i posebnu Službu za provedbu natječaja i praćenje projekata, koja će, dakle, ne samo provoditi natječaje, nego će i na terenu pratiti financirane programe i projekte.

Definiranje kriterija

Iz Ureda predsjednika Vlade Republike Hrvatske su kazali kako je s ciljem raspodjele predviđenih sredstava Državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske, koji je osnovala vlada premijera Zorana Milanovića, pokrenuo vladinu proceduru osnivanja Povjerenstva Vlade RH za koordinaciju potpore i financiranje obrazovnih, kulturnih, znanstvenih i zdravstvenih programa i projekata od interesa za hrvatski narod u Bosni i Hercegovini za 2012.

“Raspodjela 15 milijuna kuna predviđenih sredstava vršit će se temeljem odluke Vlade, a na prijedlog Povjerenstva, kazali su nam iz Ureda premijera Milanovića. Dakle, konačnu riječ za raspodjelu sredstava imat će hrvatska Vlada, a tko će sjediti u Povjerenstvu, još uvijek nije poznato. Namjera je da se vladina procedura formiranja povjerenstva okonča tijekom idućeg mjeseca te da se prva sjednica Povjerenstva održi krajem kolovoza ili početkom rujna”, rekli su u hrvatskoj Vladi.

“Na toj sjednici”, pojašnjavaju, “trebali bi se definirati kriteriji za raspodjelu sredstava, kazali su nam iz Vlade, a potom bi se trebala donijeti i odluka o raspisivanju javnog natječaja za prikupljanje ponuda. Financirat će se obrazovni, kulturni, znanstveni i zdravstveni programi te ‘projekti od interesa za hrvatski narod u BiH’ iz sredstava državnog proračuna RH za 2012.”

U javnom natječaju bit će objavljeni kriteriji na temelju kojih će se odobravati pomoć, te dokumentacija koju je potrebno podnijeti za dobivanje potpore.

“Za ostvarivanje prava na financijsku potporu zainteresirane udruge i pravne osobe moraju biti registrirane i djelovati na području BiH, svojim djelovanjem promicati interese i zaštitu te zadovoljavanje općih i javnih potreba Hrvata u BiH, navode iz Vlade RH. Odabir i bodovanje programa i projekata vršit će navedeno Povjerenstvo Vlade RH u suradnji i uz pomoć ministarstava nadležnih za predmetna područja”, poručeno je iz Vlaade RH.

“Što se tiče samog bodovanja projekata, ono će se zasnivati na kriterijima koji će biti objavljeni u javnom natječaju, a samo bodovanje obavit će Povjerenstvo Vlade RH, kazali su nam iz hrvatske Vlade. Nakon što Vlada Republike Hrvatske donese odluku o raspodjeli sredstava za 2012. godinu, popis odobrenih programa i projekata bit će objavljen na internetskim stranicama Ministarstva vanjskih i europskih poslova RH te diplomatsko-konzularnim predstavništvima RH u BiH i biti dostupni javnosti.”

Kreditiranje poduzetništva

Premijer RH Zoran Milanović prilikom posjeta BiH krajem veljače najavio je nastavak financiranja “dobrih projekata”, nabrojavši pri tome sveučilišta i bolnice.

Zakonom o odnosima Hrvatske s Hrvatima izvan domovine predviđeno je, u suradnji s nadležnim tijelima, udrugama i gospodarskim subjektima Hrvata u BiH, financiranje programa mikrokreditiranja obiteljskih gospodarstava i obrta te jamstveni fond za osiguranje kreditiranja malog i srednjeg poduzetništva (MSP) za razvojne projekte u BiH. Iz Vlade Republike Hrvatske ističu kako će svakako nastaviti financirati projekte koje smatra da su na dobrobit hrvatskog naroda u BiH.

“Vlada također planira sukladno članku 54. zakona osigurati financiranje programa mikrokreditiranja obiteljskih gospodarstava i obrta te jamstveni fond za osiguranje kreditiranja malog i srednjeg poduzetništva za razvojne projekte u BiH”, kazali su Dnevnom listu iz Vlade RH.

“Pri odabiru projekta će se svakako uvjetovati kriterij da izabrani projekt pridonosi opstanku i razvoju Hrvata u BiH, neovisno o tome je li nositelj obiteljskog gospodarstva ili projekta ostao živjeti u BiH, je li povratnik ili se tek namjerava vratiti ili useliti, ističu iz Vlade RH. No, kako je Državni ured za Hrvate izvan Hrvatske tek ustrojen, navedeni programi predstavit će se javnosti u idućem razdoblju.”

Kontrola utroška

Poznato je da se ranije novac dijelio “šakom i kapom”, često i po političkoj i prijateljskoj liniji, gdje su zastupnici iz 11. izborne jedinice vodili glavnu riječ, pa su novac dobivala, primjerice, nepoznata kulturno-umjetnička društva koja u svom djelokrugu rada nisu pokazala rezultate “za korist šire društvene zajednice”, kako je pak bilo navedeno u natječaju.

“Pitanje transparentnosti je itekako u interesu Vlade RH, te je među ostalim zbog transparentnosti raspodjele sredstava iz državnog proračuna projektima i programima od interesa za hrvatske zajednice izvan Republike Hrvatske u Državnom uredu za Hrvate izvan Republike Hrvatske ustrojena posebna ustrojstvena jedinica, Služba za provedbu natječaja i praćenje projekata, koja će, dakle, ne samo provoditi natječaje, nego će pratiti financirane programe i projekte kako bi utvrdila njihova postignuća u pogledu identiteta i zaštite interesa Hrvata izvan Republike Hrvatske”, kazali su Dnevnom listu iz Ureda predsjednika Vlade Republike Hrvatske Zorana Milanovića.