Lagumdžija: Neću podnijeti ostavku, nisam prekršio nijedan zakon

Ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija izjavio je danas u Sarajevu da neće podnijeti ostavku na tu dužnost, s obzirom da “nije prekršio ni Ustav ni zakone prilikom glasanja Misije BiH pri UN za Rezoluciju o Siriji”.

“Ja ostavku ne dajem onome tko je sad od mene traži, već je mogu dati onome tko je tražio da budem ovo što sam sad”, izjavio je Lagumdžija na novinarsko pitanje hoće li dati ostavku, koju zahtijeva predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik.

Dodik je od Lagumdžije zatražio ostavku na mjesto ministra vanjskih poslova BiH nakon što je razgovarao s članom Predsjedništva BiH Nebojšom Radmanovićem, ocjenivši da je “Lagumdžija prekršio Ustav BiH, dajući instrukciju da delegacija BiH u UN-u glasa za Rezoluciju o Siriji bez jedinstvenog stava Predsjedništva BiH”.

Lagumdžija je kazao da se glasanje o Rezoluciji UN-a o Siriji “može promatrati s dva aspekta – jedan je proceduralno-pravni i ustavno-zakonski aspekt, a drugi je politički”.

“Ovdje se radi o tome da je to jedan čist slučaj sa stanovišta ljudskih prava, sa stanovišta poštivanja elementarnog prava na život ljudi”, prokomentirao je Lagumdžija podršku Rezoluciji o Siriji.

Kazao je da je tjedan dana prije izjašnjavanja o ovoj rezoluciji uputio dopis članovima Predsjedništva BiH, koje je “pozvao da mu daju odgovarajuću instrukciju”.

Instrukciju da glasa za Rezoluciju naša Misija pri UN-u u New Yorku je, kako je naveo, dobila je od predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića “dva sata prije samog glasanja”.

“Proceduralno, pravno i ustavno mi smo uradili ono što je trebalo i uraditi, a zašto je Nebojša Radmanović promijenio mišljenje, ja u to ne ulazim”, dodao je ministar vanjskih poslova BiH.

“Nisam prekršio Ustav BiH, nisam prekršio nikakav zakon, nisam prekršio odluke Predsjedništva BiH ni principe ni međunarodne obveze koje imamo, ali sam, isto tako, spreman da, u okviru institucija sustava, i u Predsjedništvu BiH i u Parlamentu BiH za takvo nešto položim račun”, rekao je Lagumdžija.

Ponovio je spremnost Socijaldemokratske stranke (SDP) BiH da pusti novoj parlamentarnoj većini da preuzme odgovornost, te da se ova stranka povuče u opoziciju.

“Ukoliko postoji kvalificirana većina i entitetska većina za moju smjenu, ne treba se uopće glasati, nikakav problem nije. SDP BiH se povlači, ali mi moramo znati tko dolazi i s kojim programom. Mi smo spremni da budemo opozicija”, kazao je Lagumdžija.