Srbijanski doministar: Čolić, Bajaga, Frljić… su srbomrsci, treba ih zabraniti

Dragan Kolarević, pomoćnik ministra kulture u novoj vladi Srbije, smatra da su Tito, Krleža, Oliver Frljić i Zdravko Čolić su srbomrsci i da ih treba zabraniti.

Kolarević je uoči imenovanja mjesto pomoćnika ministra objavio tekst “Vrijeme je za prvi srpski kulturni ustanak” u tvrdi da je kulturna okupacija Srbije počela je 1915. godine poslije povlačenja srpske vojske u Grčku i traje sve do danas.

Pozvao je na ustanak protiv titovsko-kardeljevske antisrpske zavjere, ističući da su sve srpske kulturne institucije “u službi slovenske, hrvatske i šiptarske separatističke i ratne propagande” i zbog toga Srbe predstavljaju kao “kretene, debile i krvoloke”. Zato on ne ide u državna kazališta, ističe, jer nije mazohist, niti gleda srpske filmove. “Ako želim gledati luđake, ići ću u ludnicu”, piše Kolarević.

U članku je nabrojio 30-ak glumaca, pjevača i ostalih umjetnika koji su podržavali Tadića, pa nešto manje onih koji su bili za Čedu Jovanovića. Spominje tako i zvijezde poznate i u Hrvatskoj, Zdravka Čolića, Momčila Bajagića, glumicu Miru Banjac, redatelja Slobodana Šijana. Tu su i glumci Seka Sablić i Bora Todorović. Kolarević tvrdi da je na djelu stoljetna antisrpska kulturna politika, da protiv nje valja dignuti “prvi srpski kulturni ustanak”, a glavni akteri antisrpske politike u kulturi su oni koji su podržavali Tadića i Jovanovića.

Boris Tadić je ovih dana pozvao na trenutnu smjenu Kolarevića, “jednog od nositelja propagandne mašinerije nedemokratskog režima Slobodana Miloševića”, no ministar kulture Bratislav Petković kaže da ga neće smijeniti.

“Kolarević ostaje u ministarstvu, neću pokrenuti pitanje njegove smjene. Iskreno, nisam pogledao taj tekst i ne mogu komentirati sadržaj. Kolarevića poznajem iz Srpske napredne stranke i znam da nikada nije bilo problema s njim”, izjavio je Petković za Pres.

Ministarstvo kojem je Petković na čelu očitovalo se priopćenjem u kojem ističe da Dragan Kolarević nije bio u radnom odnosu u Ministarstvu kulture i informiranja u vrijeme kada je objavljen njegov tekst.