U Srebrenici će na lokalnim izborima glasovati 1700 lažnih birača

“Više od 1.700 osoba iz Srebrenice, usprkos tome što je dokazano da su nelegalno upisane u knjigu državljana, čime je upitno postalo i njihovo državljanstvo, najvjerovatnije će moći glasovati na predstojećim lokalnim izborima”, piše današnji Dnevni avaz.

Ministarstvo uprave i lokalne samouprave RS-a, naime, proglasilo je ništavnim rješenje Povjerenstva za reviziju upisa izvršenih u knjige državljana Općine Srebrenica.

Time je postala nevažeća odluka da se iz popisa brišu svi građani upisivani u knjigu državljana u Srebrenici od 1. siječnja 2000. do 25. travnja 2004. godine, jer je to urađeno nezakonito.

Kako doznaje Avaz, u obrazloženju ove odluke Ministarstvo “strahuje” da građani za koje se pretpostavlja da uopće nemaju bh. državljanstvo neće moći glasovati na lokalnim izborima u BiH, odnosno u Srebrenici.

“Imajući u vidu činjenicu da bi izvršenje rješenja donesenog u navedenom postupku moglo prouzrokovati djela kažnjiva po krivičnom zakonu, kao što su povreda biračkog prava, povreda prava na podnošenje pravnog sredstva i povreda prava pri zapošljavanju, Ministarstvo je odlučilo da oglasi rješenje ništavnim.” – navodi se, između ostalog, u obrazloženju upućenom Komisiji za reviziju.

Prije odluke Ministarstva samouprave i lokalne samouprave RS-a, Središnje izborno povjerenstvo tražilo je od Ministarstva civilnih poslova BiH očitovanje o ovom problemu.

“To ministarstvo obavijestilo je Sreedišnje izborno povjerenstvo da su svim nadležnim institucijama u RS upućene preporuke da, u slučaju spornih upisa u knjigu državljana, izvrše provjere.

No, u slučaju i kada bi u RS-a bilo, a očigledno je da nema volje za takve radnje, razdoble od nešto više od petnaestak dana, koliko je preostalo do izbora, prekratak je da ove preporuke budu i ispoštovane.” – potvrdila je to glasnogovornica Ministarstva civilnih poslova BiH Zorica Rulj.

Također, Avaz saznaje da se Komisija, a i Inicijativa “Glasaću za Srebrenicu”, spremaju pokrenuti upravni spor protiv Ministarstva.

Ćamil Duraković, v. d. načelnika Općine Srebrenica, kaže da su vlasti RS ovime pokazale da štite nelegalne radnje i provode izborni inžinjering.

“Kritizirali su Inicijativu “Glasovat ću za Srebrenicu”, a ovime su pokazali da oni misle da su nelegalni upisi ustvari legalni i da ljudi koji su na nezakonit način upisani u knjigu državljana trebaju glasovati, a ne trebaju oni koji su genocidom protjerani iz Srebrenice. Zato ćemo protiv Ministarstva pokrenuti upravni spor.” – najavljuje Duraković.

Malverzacije u vezi s nezakonitim upisima prijavljene su i Državnom tužiteljstvu i Agenciji za istrage i zaštitu BiH.

Za sada nema informacija o eventualnim pomacima u istrazi, koja je pokretana i 2007. godine, ali je iz nepoznatih razloga prekinuta.