Barišić: Ulazak Hrvatske u EU bit će poticaj za BiH

bih-eu-zastave
Nakon što Hrvatska postane punopravna članica EU-a, sigurno će doći do postrožavanja graničnog režima između Hrvatske i BiH, izjavio je danas u Sarajevu predsjednik Hrvatske paneuropske unije Pavo Barišić.

“To će utjecati i na određena kretanja koja nisu bila definirana, ali to smatram izazovom i poticajem da se BiH što prije nađe u okviru ujedinjene Europe”, dodao je Barišić.

Dodao je da je Europa zbog krize napravila zastoj u proširenju, ali da su se uvijek nakon određenih kriznih situacija u proširenju valovi proširenja pokretali snažnije, te je izrazio optimizam da će se i Bosna i Hercegovina naći u tom valu.

Komentirajući nedavne razgovore dužnosnika Hrvatske i Bosne i Hercegovine oko sporazuma potpisanog između bivših predsjednika RH i BiH Franje Tuđmana i Alije Izetbegovića kada su u pitanju granice, Barišić je podsjetio da dvije zemlje već tri stoljeća imaju približno definirane granice te da misli da će se naći konstruktivno rješenje tog pitanja.

Poručio je da Bosna i Hercegovina ima perspektivu za ulazak u EU te da ju je potrebno samo prepoznati i raditi na tome, dodajući da bi u tome mogla pomoći i činjenica da je EU putem svojih tijela veoma prisutna u BiH i da su zemlje regije Srbija, Crna Gora i Makedonija izrazile spremnost za kandidaturu ulaska u EU.