Zbog Tita na sudu: Redatelj Zafranović tuži Miru Šuvar za klevetu

Javni sukob koji je izbio lani potkraj godine, uoči prikazivanja dokumentarne serije “Tito – posljednji svjedoci testamenta”, između redatelja Lordana Zafranovića i novinarke Mire Šuvar, udovice nekadašnjeg vidokog partijskog i državnog dužnosnika Stipe Šuvara, završio je na sudu.

Zafranović tuži Miru Šuvar za klevetu jer ga je u otvorenom pismu prozvala za kršenje autorskih prava, piše Večernji list, napominjući da je Mira Šuvar autorica intervjua snimljenog s pokojnom Hertom Haas, jednom od Titovih supruga, a koji je prikazan u dokumentarcu.

Zafranović ju je tužio da ga je 30. prosinca lani, želeći onemogućiti prikazivanje serijala o Titu, oklevetala u otvorenom pismu u kojem je tvrdila da je on u dokumentarnu seriju uključivao dijelove njezinih intervjua sa svjedocima i analitičarima, čije je korištenje izrijekom zabranila jer nisu poštovana autorska prava.

Zafranović se smatra oklevetanim i zato što je napisala da on beskrupulozno koristi ime njezina supruga Stipe Šuvara da bi krađu i zloupotrebu njezina autorskog djela zamaglio ideologijom…

U zagrebačkom Općinskom kaznenom sudu prekjučer je svjedočio Ivo Goldstein koji je u serijalu o Titu bio, kako je rekao, svjedok historičar, no nema saznanja je li Zafranović izmijenio koncepciju serije i onemogućio M. Šuvar autorizaciju, koju su njoj prepustili svjedoci i nasljednici. No, zna da je ona inzistirala da se neki dijelovi intervjua ne koriste.