Po 11 bošnjačkih i hrvatskih te 16 srpskih obitelji u Mostaru dobilo ključeve obnovljenih kuća

Trideset i osam Mostaraca danas je dobilo ključeve svojih domova koji su obnovljeni sredstvima Ministarstva za ljudske prava i izbjeglice BiH.

Po riječima ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH Damira Ljubića, 11 vlasnika obnovljenih kuća su Bošnjaci, 11 Hrvati, a 16 Srbi. U tijeku je obnova još pet dodatnih kuća, tako da će ukupno u sklopu ovog projekta biti obnovljene 43 stambene jedinice, a u obnovu je uloženo 650.000 maraka.

Ministar Ljubić je obećao da će njegovo ministarstvo i dalje podržavati obnovu i povratak u Mostar.

Mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić kazao je da je do sada oko 17.000 obitelji realiziralo povratak na mostarsko područje, a da još 1.050 obitelji to čeka.

“Među tih 1.050 obitelji koji još čekaju povratak nalazi se 650 srpskih obitelji, što je podatak koji govori da je Mostar jedini uistinu multietnički grad u BiH, a ne etnički očišćen ili podijeljeni grad kako to neki žele prikazati. I to je jedna velika poruka iz Mostara za cijelu BiH”, dodao je Bešlić.

Dodao je kako Mostar uskoro očekuje još dobrih vijesti kada je u pitanju obnova i povratak.

“Ako dobijemo sredstava koja su obećana na donatorskoj konferenciji prošle godine, očekujem da će se uskoro u Mostaru obnoviti preostali porušeni objekti kolektivnog stanovanja, ali i drugi važni objekti za grad, kao što je stara općina ili gradska kuća”, kazao je mostarski gradonačelnik.

Odbacio je kritike nevladinih organizacija koje predviđaju da će sadašnjim tempom obnova i povratak u Mostaru potrajati još stotinu godina, kazavši kako je on optimist te da očekuje da se ta priča okonča u sljedećih pet godina.