SNSD odustao od smjene Zlatka Lagumdžije, povukao inicijativu iz pricedure

U Sarajevu je jutros počela 35. redovna sjednica Zastupničkog doma PSBiH. Kako je ranije i najavljeno, sa dnevnog reda sjednice je skinuta točka na kojoj je trebala biti razmatrana inicijativa za rekonstrukciju Vijeća ministara BiH razrješenjem ministra vanjskih poslova BiH Zlatka Lagumdžije.

Nakon insistiranja Kluba zastupnika SDA da se o skidanju ove točke izjasni Zastupnički dom, a što predviđa i Poslovnik, zamjenik predsjedavajućeg Doma Milorad Živković povukao je inicijativu Kluba zastupnika SNSD-a o rekonstrukciji Vijeća ministara BiH razrješenjem Zlatka Lagumdžije.

“Povlačimo inicijativu jer su se i stranke iz RS-a opametile. Onaj tko da bolju ponudu naš je partner”, rekao je Živković.

Klub zastupnika SNSD-a u Zastupničkom domu PSBiH uputio je ranije zahtjev Kolegiju Zastupničkog doma PSBiH da se razmatranje inicijative za rekonstrukciju Vijeća ministara BiH razrješenjem ministra vanjskih poslova BiH Zlatka Lagumdžije povuče sa današnjeg zasjedanja s obzirom da prethodno nije ispoštovana zastupnička odredba da se u roku od mjesec dana na posebnoj sjednici razmatra ova inicijativa.

Ovo je jutros prije sjednice Zastupničkog doma Feni kazao zamjenik predsjedavajućeg Kluba zastupnika SNSD-a u Zastupničkom domu PSBiH Lazar Prodanović.

“O narednim aktivnostima obavijestit ćemo Kolegij Zastupničkog doma vezano za ovu točku dnevnog reda”, dodao je on.

Upitan da li će zastupnici SNSD-a tražiti zakazivanje posebne sjednice na kojoj bi se razmatrala ova inicijativa, Prodanović je ponovio da će o narednim odlukama obavijestiti Kolegij Zastupničkog doma vezano za ovu inicijativu.

Klub zastupnika SNSD-a u Zastupničkom domu državnog parlamenta 24. kolovoza uputio je ovu inicijativu u parlamentarnu proceduru.

U obrazloženju inicijative zastupnika SNSD-a navodi se da postoji nekoliko razloga koji su ih opredijelili za podnošenje inicijative, a najveći se nalazi u činjenici da je ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija izvršio kršenje Ustava kao i zakone BiH kada je Stalnoj misiji BiH pri UN-u izdao instrukciju da glasa o Rezoluciji o Siriji u Generalnoj skupštini Ujedinjenih naroda koja je usvojena 3. kolovoza ove godine.

Dodaje se da je, na osnovu izdate instrukcije ministra, Zastupnik BiH u UN-u glasao “za” Rezoluciju iako nije imao stav Predsjedništva BiH.

U obrazloženju se navodi da je ministar vanjskih poslova “izašao iz okvira svojih nadležnosti, zloupotrijebio svoj položaj i grubo povrijedio Ustav BiH”.

Osim ovog glavnog razloga, Klub zastupnika SNSD-a navodi da postoji i niz drugih razloga za ovu inicijativu.