Istraživanje: Porasla potpora hrvatskoj Vladi, no 63 posto građana i dalje smatra da zemlja ide u lošem smjeru

U listopadu je porasla potpora Vladi i SDP-u, povećao se broj onih koji smatraju da zemlja ide u dobrom smjeru, a jedini je pad potpore zabilježio HDZ. To je sažetak redovitoga mjesečnog istraživanja koje agencija Ipsos Puls provodi za Dnevnik Nove TV.

U listopadu je 39 posto građana vjerovalo Vladinim potezima, ili 9 posto više nego mjesec prije. Zanimljivo i tu je zamijećen prvi veliki rast od siječnja.

Istodobno, ovo je i prvi mjesec kada pada broj pesimista i sada njih 53 posto misli kako zemlja ide u lošem smjeru, a u rujnu je to mislilo 58 posto građana.

U listopadu nakon rujanskog pada povratak potpore vodećim političarima. Tako o Josipoviću pozitivno misli 78 posto birača.
Premijer Milanović preskočio je psiholoških 50 posto i sada ga podupire 51 posto birača, a i Tomislav Karamarko vratio je osobni rejting, sada ga podupire 27 posto birača.

Što se tiče rejtinga stranaka, stvari ovako stoje: SDP listopad završava s potporom od 29 posto birača, a HDZ potporom od19 posto. Kod te dvije vodeće stranke zamjetno već treći mjesec raste SDP, a pada HDZ.
Laburisti su stali na 10 posto u listopadu, a HDSSB je zvijezda mjeseca i prešli su psihološki prag od 5 posto, sada su na 5,1 posto. Nezavisna lista Ivana Grubišića osvojila bi 3,3 posto, a HSS 3,0 posto. SDP-ovi partneri – HSU ima 2,9 posto, a HNS se malo oporavio i sad je na 2,7 posto.

HSP je završio listopad s 2,6 posto, Blok umirovljenika je na 2,3 posto, HSLS na 1,7 posto, a IDS na 1,2 posto. HSP dr. Ante Starčević je na 0,8 posto, a Kerumova stranka na 0,5 posto. Ostale stranke osvajaju 2,1 posto, a neodlučnih birača je 14,3 posto.