Branitelji Gotovinu i Markača proglasili junacima Domovinskog rata

Ususret izricanju pravomoćne presude generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču Koordinacija braniteljskih udruga Grada Zagreba održala je tribinu “Dižemo glas do neba – oslobodite hrvatske generale”.

Branitelji su Gotovinu i Markača proglasili hrvatskim junacima Domovinskog rata, a od Sabora zatražili da dopuni Deklaraciju o Domovinskom ratu kako bi osigurao njezinu nepovredivost nakon ulaska Hrvatske u EU.

U tribini je sudjelovao i sisački biskup Vlado Košić, koji je istaknuo da su kršćani i svi dobri ljudi dužni dignuti glas protiv nepravde koja se nanosi ne samo generalima nego i cijeloj Hrvatskoj. Izvijestio je da će se u župama sisačke biskupije sutra čitati njegovo pismo kojim je vjernike pozvao da se mole za pravednu presudu generalima.

Predsjednik Hrvatskoga žrtvoslovog društva Zvonimir Šeparović ustvrdio je, pak, da je Haški sud utemeljen i radi kao politički sud, zbog čega je vukovarsku trojku kaznio simbolično, a hrvatskim generalima dosudio dugogodišnje zatvorske kazne.

Bivšu hašku tužiteljicu Carlu Del Ponte nazvao je čudnom spodobom koja je zaustavila gotove optužnice protiv vrha JNA i surađivala sa Savom Štrbcem.

Šeparović je ustvrdio da u postupku u prvom stupnju nisu dokazane teze o prekomjernom granatiranju i udruživanju u zločinački pothvat na temelju kojih su generali osuđeni, zbog čega je uvjeren da sudsko vijeće neće potvrditi takvu presudu.

Predsjednik Udruge specijalne policije Josip Klem građane je pozvao da se u četvrtak, 15. studenog, pridruže misi i cjelonoćnoj molitvi za generale u zagrebačkoj katedrali.

Na kraju tribine povelja kojom su udruge generale proglasile junacima Domovinskog rata predana je Markačevoj supruzi Mirjani, a istovjetna povelja naknadno će biti uručena i supruzi generala Gotovine Dunji.

Uz predstavnike udruga i govornike, na tribini su, među ostalima, bili i vojni ordinarij Juraj Jezerinac i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.