Dodik traži da se na području Drvara, Bos. Grahova i Bos. Petrovca proglasi srpska autonomije

Savez nezavisnih socijaldemokrata, kao najjači politički predstavnik Srba u Federaciji BiH, tražit će u prekompoziciji FBiH da četiri općine – Drvar, Glamoč, Grahovo i Petrovac dobiju autonomiju, javljaju mediji u Republici Srpskoj.

Predsjednik Republike Srpske i SNSD-a Milorad Dodik je, komentirajući najave o rekonstrukciji FBiH, čiji su navodni inicijator Sjedinjene Američke Države, istakao da su Srbi u FBiH konstitutivan narod i da su veoma zainteresirani za svoj status u tom entitetu.

“Nitko nas neće isključiti iz naših interesa u FBiH. U toj novoj prekompoziciji, Drvar, Grahovo, Glamoč i Petrovac moraju imati određenu autonomiju u okviru Federacije. Moraju biti vidljivi interesi tog kraja, a ne da to budu potlačena mjesta”, istakao je Dodik.

On je za EuroBlic rekao da Republika Srpska neće tražiti eventualno pripajanje tih općina Srpskoj, jer bi to bilo kršenje Daytonskog sporazuma, ali da će se SNSD, kao stranka koja ima podršku Srba u FBiH, još snažnije uključiti u poboljšanje položaja srpskog naroda u tom entitetu.

Načelnik općine Glamoč Radovan Marković kaže da je položaj Srba u toj općini izuzetno težak, jer nemaju osnovnih uvjeta za egzistenciju, da je stanovništvo većinski srpsko i da je normalno da se razgovara o nekom statusu.

EuroBlic piše da bi načelnici Drvara, Glamoča, Grahova i Petrovca prvo mogli međusobno potpisati sporazum, a nakon toga zejdnički tražiti mogućosti u Ustavu o postizanju većeg stupnja autonomije, posebno kada je riječ o jeziku, školama i korištenju resursa.