Dok čeka glavnu presudu, Šešelj odslužio dvije kazne za nepoštivanje suda

Žalbeno vijeće Haaškog suda potvrdilo je da je Vojislav Šešelj odslužio dvije kazne koje su mu izrečene zbog nepoštovanja suda. Inače, protiv Šešelja, koji u Haagu čeka na presudu glavnom postupku, pokrenuta su tri postupka za nepoštovanje suda.

Njemu se po optužnici za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti počinjene od 1991. do 1994. protiv nesrpskog stanovništva u dijelovima Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Vojvodine.

U prvom postupku, Šešelj je osuđen na 15 mjeseci zatvora. Raspravno vijeće mu je krajem listopada prošle godine, u drugom postupku, izreklo kaznu od 18 mjeseci zatvora, tako da je Šešelj služi usporedno s prvom kaznom, izrečenom u srpnju 2009. godine.

Tužitelj – prijatelj suda se žalio na presudu, a Žalbeno vijeće je zaključilo da se, budući da nije uložio žalbu u skladu s praksom i uputama u Tribunalu, Šešelj odrekao prava na žalbu.

“Žalbeno vijeće je usvojilo prvi i drugi osnov iz žalbe tužitelja – prijatelja suda, našavši da je kazna od 15 mjeseci zatvora istekla prije nego što je presuda u drugom postupku za nepoštovanje suda izrečena, tako da nema kazne koja bi se mogla služiti paralelno s drugom kaznom”, priopćeno je u Haaškom tribunalu.

Žalbeno vijeće, međutim, “zapaža da optuženom mora uračunati u kaznu vrijeme koje je proveo u pritvoru Tribunala, a ono je duže od obje kazne u postupcima za nepoštovanje suda zajedno”. Vijeće je tako zaključilo “da je kazna izrečena u ovom postupku odslužena”.

Suci su odbacile žalbu tužitelja da je kazna od 18 godina zatvora “očigledno neadekvatna”. Na kraju trećeg suđenja za nepoštovanje suda, Šešelj je u lipnju ove godine proglašen krivim jer nije uklonio povjerljive informacije sa svoje internet stranice, kršeći tako nalog vijeća. Ovaj predmet je u žalbenom postupku.