U Mostaru otvorena izložba fotografija Rude Čavara

Mostarski fotograf s njemačkom adresom, Rudo Čavar, obradovao je večeras poklonike fotografske umjetnosti, izloživši svoje viđenje svijeta kroza fotografski objektiv, ali ne na očekivan i svakako ne na suvremen način, što niti u jednomu trenutku nije umanjilo umjetničku vrijednost njegova djela. Dapače, osjetno ju je ispunilo.

Izložba, pod nazivom Begleiter, što bi značilo pratitelj ili suputnik, otvorena je u Galeriji Aluminij, gdje se nazočnima obratio i sam autor, neodoljivo šireći svoju tihu pozitivnu vibraciju.

Dosad je sudjelovao na tridesetak skupnih i samostalnih izložbi, a danas djeluje kao član umjetničke skupine INSEL. O njegovim je uratcima govorio akademski grafičar Zoran Zelenika, inače djelatnik Galerije Aluminij, zaključivši kako nam je na uvid ponuđen svojevrstan presjek cjelokupnoga dosadanjeg fotografskog stvaranja Rude Čavara.

– U toj poruci imena begleiter skrivena je i tajna odnosa ovoga fotografa s medijem koji istražuje. Fotoaparat, zapravo bolje reći cjelokupan proces koji uključuje fotografiranje, razvijanje filmova te izradbu konačnih svjetlopisa, u Rudinomu je poimanju više od puke alatke kojom se ostvaruje cilj bilježenja nekoga trenutka ili kompozicije. Fotografiranje samo ovdje postaje vrstom suradnika u stvaranju, jer se ostavlja dostatno prostora kako bi medij progovorio vlastitim jezikom, bez da ga se pokušava upregnuti u sredstvo za postizanje unaprijed ucrtanoga cilja. Autorovi su motivi raznoliki, bezvremenski i najčešće skromni, svjetlopisi su to koji se ne razmeću, koji tiho prenose upit, a ne viču odgovor, i koje kao da u bogatim tamnim sekcijama kriju više nego se na prvi pogled dade iščitati. U vremenu gdje sveprisutni digitalni svjetlopis gradi određenu vrst prezira prema pogrješci, jer je u samomu postupku njegove izradbe nebrojeno mnoštvo načina te iste pogrješke izbjeći, izbrisati, retuširati ili skriti, fotografi poput Rude Čavara, sa svakim prolazećim danom, sve su u dubljemu raskolu naspram većine, norme i očekivanoga. No, kako je riječ o autoru koji se, prema vlastitomu priznanju, oduvijek doživljava svojevrsnim buntovnikom, ne dvojim kako se možda malo i ponosi, jer svojim intimističkim kompozicijama, iza kojih stoje sati provedeni u tamnoj komori, kontrira sve glasnijim valovima jednoobraznoga suvremenog svjetlopisa – kazao je Zelenika.

Čavar danas živi i radi u Njemačkoj, njegovi su uratci nastali u stalnomu sentimentalnom putovanju, u dugomu vremenskom razdoblju, tijekom čestih putovanja po Njemačkoj, Italiji, Hrvatskoj i BiH, a ono što ih, osim motiva i tehnike fotografiranja, čini posebnim odnosno ono čemu je i Zelenika dao naglasak, činjenica je kako ih je autor ručno izrađivao u svojemu ateljeu. Snimljene su, naime, mehaničkom kamerom na različnim klasičnim filmovima, različnim objektivima i uglavnom su crno-bijele. Autor voli kazati kako mu čarobnost ručne izradbe svjetlopisa i zadivljujuće umijeće mehanike aparata nisu dali uroniti u svijet digitalnoga doba.

Izložba ostaje otvorenom dva tjedna od nadnevka otvorenja, moguće ju je razgledati svakim djelatnim danom, u razdoblju od 7 do 20 sati, a ulazak u Galeriju Aluminij tradicionalno je besplatan.