Branimiru Martincu u Parizu uručena nagrada za monografiju ''Hercegovina zemlja vina''

U sjedištu Međunarodne organizacije za vinovu lozu i vino (OIV) u Parizu u petak je svečano uručena nagrada priređivaču i autoru Branimiru Martincu za monografiju “Hercegovina zemlja vina/Herzegovina Wine Country”, objavljenu prošle godine u izdanju mostarske Galerije Martino.

Kao što je već objavljeno, monografija je osvojila prestižnu nagradu OIV-a (Prix de l’OIV) za 2012. godinu u kategoriji “otkrivanje i predstavljanje vina”.

Nagradu, koja se dodjeljuje u deset kategorija najboljim knjigama objavljenim u svijetu u protekle dvije godine za njihov originalan i značajan doprinos sektoru vinogradarstva i vinarstva, dobitnicima je uručio veleposlanik František Lipka, predsjednik međunarodnog žirija OIV-a.

Lipka je u svome obraćanju istaknuo da to međunarodno priznanje privlači sve veći interes, što je evidentno kako po broju prispjelih prijava tako i po pojačanom zanimanju među međunarodnim čitateljstvom.

Čestitajući dobitnicima nagrade, on je, pored njihova neospornog znanstvenog i stručnog doprinosa, također naglasio i doprinos u promicanju i popularizaciji kulture vina i vinogradarstva.

Dobitnicima je u svome kraćem obraćanju čestitke uputio i Federico Castellucci, generalni direktor Međunarodne organizacije za vinovu lozu i vino (OIV).

Inače, ceremoniji dodjele nagrada nazočio je, uz same dobitnike i visoke dužnosnike OIV-a, i veći broj predstavnika diplomatskog zbora, uključujući i veleposlanicu BiH u Francuskoj, Ninu Sajić.