Vlada RH potrošila godinu dana i 3,875 milijuna kuna kako bi utvrdila da je stanje u zemlji loše!

Čitava godina trebala je aktualnoj hrvatskoj Vladi da utvrdi stanje u financija u državnom sektoru i javnosti predoči zaključak koji je ionako bio poznat – stanje je katastrofalno.

Projekt Clean start, koji je Vlada danas predstavila, pokazao je, primjerice, da je Vlada u sektoru pomorstva, prometa i infrastrukture, gdje je najteže stanje, zatekla dug od 68,8 milijardi kuna, uz državne subvencije od 5,7 milijardi kuna i gubitak od 1,2 milijardi kuna.

U zdravstvenom sustavu uz dug od 5,7 milijardi kuna otkriveno je još 677 milijuna kuna neevidentiranih dugoročnih obveza, zbog čega će Vlada hitno uvesti kontrolu troškova u HZZO-u i bolnicama. Neplaćeni dugovi u zdravstvu utjecali su i na povećanje proračunskog deficita u ovoj godini jer je za sanaciju sustava predviđeno 1,2 milijarde kuna.

U tri ministarstva – gospodarstva, poljoprivrede i financija zatečene su neplaćene obveze od ukupno 1,46 milijardi kuna. U Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta obveze su iznosile oko 1,5 milijardi kuna, što je 12,3 posto proračuna za 2011. godinu, od čega se 1,38 milijardi odnosilo na obveze za kredite. Slično je stanje i u javnim poduzećima poput HRT-a, koji je do kraja 2011. akumulirao gubitke od 333 milijuna kuna i dug od 418 milijuna kuna, što je dovelo do toga da je njegov dug bio dva i pol puta veći od kapitala.

“Takvi podaci pojašnjavaju i zašto je u tri godine hrvatski javni dug narastao za 65 milijardi kuna i zašto nam je ove godine dug na ime kamata porastao za tri milijarde kuna”, rekao je potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova EU-a Branko Grčić.

Za tako velike dubioze ne može se naći brzo rješenje, pogotovo jer Hrvatska mora paralelno smanjivati proračunski deficit pa će Vlada provoditi fiskalnu konsolidaciju i sanirati dugove “na rate” tijekom idućih nekoliko godina, najavio je Grčić.

“Unatoč katastrofalnom stanju bivša vlast nije poduzela nikakve mjere restrukturiranja niti pokrenula reforme koje bi prekinule rast gubitaka i dugova”, upozorio je voditelj projekta Denis Petrović.

Clean start stoga predlaže Vladi hitno pokretanje niza mjera za sanaciju stanja, poput standardizacije vođenja evidencije, centralizacije javne nabave, ujedinjavanja informatičkog sustava, hitne kontrole troškova u HZZO-u i bolnicama te stvaranja jedinstvenog modela upravljanja i raspolaganja državnom imovinom.

Potpredsjednik Vlade Neven Mimica rekao je kako su rezultati očekivani. Vlada je za provedbu projekta izdvojila 3,875 milijuna kuna. Projekt je prihvaćen, kako kažu iz Vlade, s namjerom da se ‘pročešlja’ stanje u ministarstvima.

HDZ-ov saborski zastupnik i bivši ministar gospodarstva Ivan Domagoj Milošević Hini je izjavio kako “smiješno je na početku 2013. još uvijek govoriti o ‘clean startu’ ove Vlade”.

Istaknuo je kako postojeće probleme rastuće nezaposlenosti te pada standarda i kupovne moći građana može riješiti samo gospodarski rast, koji, kako ocjenjuje, sadašnja Vlada ne zna osigurati. “Nije jasno kako je ova Vlada uspjela najavljeni gospodarski rast od 0,8 posto u 2012. pretvoriti u pad od 1,8 posto, a još uvijek je neobjašnjeno i kako namjeravaju ostvariti planirani rast od 1,8 posto u ovoj godini”, dodao je Milošević.

Ocijenio je kako aktualna Vlada jako voli započinjati različite projekte, ali ih ne voli i ne zna završavati, zbog čega, valjda, Clean start i traje cijelu godinu.