Natječaj: Američki Caritas obnavlja stambene prostore na području općine Derventa

porusene-kuce-derventaAmerička humanitarna organizacija Catholic Relief Services (Katolička služba  za pomoć, odnosno Caritas Biskupske konferencije SAD) objavila je  31. siječnja 2013.  natječaj za pomoć pri opremanju stambenih prostora za  povratnike na teritorij općine Derventa. Natječaj se odnosi na one koji su se  vratili i žive u neuvjetnim prostorima i na one koji su ozbiljno započeli proces  povratka, ali nisu uspjeli urediti najosnovniji prostor za stanovanje.

Najveća moguća suma pomoći neće moći prijeći iznos od 15.000 KM, te se – prema tome – odnosi samo na manje zahvate u stambenom prostoru. Jednako tako, broj mogućih kandidata koji će dobiti pomoć nije velik, iznosi otprilike 15 korisnika koji ispune zadane uvjete. A oni su, po običaju, podijeljeni na opće i posebne kriterije.

Opći kriteriji, koji vrijede za sve jesu:

1.   da je korisnik na dan 30. 04. 1991. godine imao prebivalište u stambenom prostoru koji je predmet zahtjeva; da je utvrđen status vlasništva ili stanarsko pravo korisnika nad stambenim prostorom koji je predmet zahtjeva, a u kojem je imao prebivalište na dan 30. 4. 1991. godine;

2.  da stambeni prostor korisnika, koji je predmet zahtjeva, nije prodan, zamijenjen ili prenesen na neki drugi način počev od 30. 04. 1991. godine;

3.  da stambeni prostor korisnika iz 1991. godine, koji je predmet zahtjeva, ne zadovoljava propisane standarde u skladu s odgovarajućim standardima o minimumu stambenih uvjeta, te da korisnik ili član njegova sadašnjeg  kućanstva nije primio pomoć dovoljnu da zadovolji propisane standarde iz  Članka 4 Odluke o kriterijima; da korisnik ili član njegova sadašnjeg  domaćinstva nema na teritoriju BiH drugi stambeni proctor uvjetan za stanovanje.

4.   da stambeni prostor korisnika iz 1991. godine, koji je predmet zahtjeva, ne zadovoljava propisane standarde u skladu s odgovarajućim standardima o  minimumu stambenih uvjeta, te da korisnik ili član njegova sadašnjeg  domaćinstva nije primio pomoć dovoljnu da zadovolji propisane standarde iz Članka 4 Odluke o kriterijima;

5.   da korisnik ili član njegova sadašnjeg kućanstva nema na teritoriju BiH drugi stambeni prostor uvjetan za stanovanje.

Posebni uvjeti se boduju prema uvidu u stanje stambenog prostora, pripadnosti socijalno ugroženim kategorijama i broju članova kućanstva.

Natječaj traje 15 dana i završava 15. veljače 2013. godine. Dotad treba predati potrebne dokumente na šalter općine Derventa ili poslati poštom na adresu  općine. Na koverti mora obavezno pisati:  ZA JAVNI POZIV, PROJEKTI CRS-a, “Prijava na javni poziv za obnovu stambenog prostora” NE OTVARAJ.

Udruga FENIKS će biti službeni partner CRS-u i za ovaj projekt. U uredu Udruge moći će se zatražiti pomoć za prikupljanje potrebnih dokumenta i pravilno ispunjavanje prijave, a puni tekst natječaja i formulare prijave može se naći prikačene uz ovu vijest gore desno pri vrhu stranice. [Feniks.info]