Šezdesetak predavača splitskoga Medicinskog fakulteta protiv Jovanovićeva spolnog odgoja

zeljko-jovanovicŠezdesetak profesora i predavača splitskoga Medicinskog fakulteta pobunilo se protiv “Jovanovićeva odgoja” – potpisali su već prvog dana Poziv na obnovu dijaloga i traženja suglasja za program spolnoga odgoja u osnovnim i srednjim školama, upućen Ministarstvu znanosti i obrazovanja.

Potvrdio je to Slobodnoj Dalmaciji autor otvorenog pisma prof. dr. Ivica Grković, pročelnik Katedre za anatomiju Medicinskog fakulteta, znanstvene ustanove koja ima 220 zaposlenika.

On navodi kako se kroz ovakav “spolni odgoj” provlači rana seksualizacija djece koju u svijetu priželjkuju – pedofilski lobiji, o čemu u inozemstvu već godinama postoji žučna rasprava.

U prilogu je kolegama poslao i link na internetske stranice u kojima se, primjerice, švicarski model spolnog odgoja temelji upravo na ranoj seksualizaciji djece čak i vrtićke dobi s eksplicitnim slikama dječjeg “dodirivanja”.

“Najveći je problem što je struka – znanstveno osoblje, dječji psiholozi i liječnici obiteljske medicine – potpuno zapostavljena u donošenju ovakvog kurikuluma. Stoga je ovaj poziv upućen upravo akademskoj zajednici koja se bavi ovim pitanjima. Ovo je krik institucije i znanstvenika koji traže da se čuje i njihov glas. Najviše nam smeta što se cijela stvar politizira, a na taj način se zamagljuje bit problema. U raspravu je uvučena i Crkva, koja doista ima pravo progovoriti o pitanjima morala, posebno stoga što odgoj nije obrazovanje u užem smislu”, kaže prof. dr. Grković, zaključujući kako je, umjesto konsenzusa, hrvatsko društvo obuzela svađa.

Inicijator otvorenog pisma ističe kako je cilj potaknuti reviziju programa “spolnog odgoja” uz uvažavanje mišljenja struke. Dosadašnju šutnju akademske zajednice tumači strahom kao zaostatkom iz prošlih vremena kad se stradavalo zbog izrečenog mišljenja.