Suđenje Iliju Jurišiću po treći put će krenuti ispočetka

ilija-jurisicViši sud u Beogradu odgodio je na neodređeno vrijeme suđenje Iliji Jurišiću, optuženom za ratni zločin i napad na vojnike JNA u Tuzli 1992. godine, zbog promjene u sastavu sudskog vijeća, rekao je Srni Jurišićev odvjetnik Đorđe Dozet. Dozet kaže da to znači da će ponovljeno suđenje Jurišiću još jednom početi ispočetka.

“To je veliko iznenađenje za nas, jer smo došli blizu kraja dokaznog postupka, a sada u ovoj situaciji suđenje mora da počne ispočetka”, rekao je Dozet u izjavi za Oslobođenje.

Sud je obranu obavijestio da se suđenje odgađa na neodređeno vrijeme zbog promjene u sastavu Vijeća.

Dozet pojašnjava da je riječ o tome da se u sudskom vijeću nalazilo dvoje sudaca koji su u njega bili privremeno raspoređeni iz Apelacionog suda u Beogradu, gdje su se vratili.

Dozet nije mogao da procijeni do kada će biti formirano novo sudsko vijeće sa dvoje novih sudaca, kao ni kada će početi suđenje.

Apelacioni sud je 11. listopada prošle godine ukinuo i presudu kojom je Jurišić bio osuđen na 12 godina zatvora zbog krivičnog djela nedozvoljena sredstva borbe, odnosno napada na kolonu JNA 1992. godine, i naložio novo suđenje pred potpuno novim sudskim vijećem.

Ponovljeno suđenje pred Višim sudom odvijalo se do pred kraj 2012. godine, kada je bilo privremeno prekinuto zbog bolesti optuženog, a trebalo je biti nastavljeno u ponedjeljak, 11. veljače.

Jurišić je bio uhićen 14. svibnja 2007. godine na beogradskom Aerodromu “Nikola Tesla”, po međunarodnoj tjeralici. Srbijanako Tužiteljstvo za ratne zločine ovaj je predmet preuzelo od Vojnog tužiteljstva u Beogradu 2004. godine.

U okršaju do kojeg je došlo prilikom povlačenja snaga JNA iz Tuzli 15. svibnja 1992. godine poginuo je najmanje 51 vojnik, oko 50 ih je ranjeno, a uništen je i veći broj sanitetskih vozila.