Presuda "Sejdić i Finci": Može li rješenje biti elktorski sustav izbora Predsjedništva BiH?

predsjednistvo-bih-tablaNakon što je Dnevni list ekskluzivno objavio prijedlog Europske unije i SAD-a, prema kojemu bi se u Bosni i Hercegovini uveo prilagođeni američki sustav elektorskog biranja članova Predsjedništva BiH, o njemu su progovorili i šefovi vodećih političkih stranaka.

Iako u svojim istupima navode kako je to “samo jedan od modela koje predlaže EU” iz njihovih, ali i iz pisma visoke povjerenice za vanjsku i sigurnosnu politiku EU-a i povjerenika za proširenje i politiku susjedstva Štefana Fülea, jasno je kako će idućih dana naše stranke morati iskoristiti posljednju šansu koja im je pružena i prihvatiti kompromisno rješenje.

Sastanak na Valentinovo

Sastanak “šestorke” zakazan je na Dan zaljubljenih, 14. veljače. Do tad bi se trebali završiti formalni razgovori predstavnika Izaslanstva Europske komisije u BiH i svih parlamentarnih stranaka. Onda slijedi izjašnjavanje o europsko-američkom prijedlogu amandmana na Ustav BiH. Iako sve stranke na sastancima posljednjih dana predlažu svoja javnosti već poznata rješenja, iz izjava najviših europskih dužnosnika, prije svega visoke predstavnice EU-a Ashton i povjerenika Fülea, može se iščitati da su EU i SAD namjerili “progurati” jedan od svojih prijedloga koji smatraju kompromisnim.

Problem je što nisu očekivali model elektorskog sustava biranja kao prijedlog i što im on nije do kraja jasan, zaziru od takve novine, pa se još ne usuđuju prihvatiti ga. Tako šef SNSD-a Milorad Dodik smatra da je model elektorskog sustava glasovanja koji predlaže Europska komisija “vrlo osjetljivo pitanje da bi se moglo primijeniti u BiH”.

“Naš stav je da želimo provesti ono što se traži odlukom u slučaju ‘Sejdić-Finci’, a to je ukidanje diskriminacije, za što dajemo rješenje. Odluka se ne bavi načinom izbora, niti nadležnostima Predsjedništva BiH, pa nećemo ni mi”, izjavio je Dodik koji se nije želio izjasniti ni ‘za’ ni ‘protiv’ ovog rješenja. Samo je naglasio da će RS prihvatiti svako rješenje o izboru člana Predsjedništva BiH iz FBiH koje bude dogovoreno u ovom entitetu, ali da ne želi nametati rješenja.

Komentirajući prijedlog EU-a o mogućnosti uvođenja deset elektorskih izbornih jedinica u FBiH i jednoj elektorskoj jedinici u RS-u, predsjednik SDP-a Zlatko Lagumdžija rekao je da je to “samo jedan od modela koji predlaže EU”.

Prema njegovim riječima, Izaslanstvo EU-a u BiH predočilo je SDP-u nekoliko mogućih modela kao osnovu da se dalje razgovara o provođenju odluke Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu u predmetu “Sejdić-Finci”.

Izbjegavanje odgovora

Europski povjerenik za proširenje i politiku susjedstva Štefan Füle, kao što smo najavili, dolazi 8. travnja u višednevni posjet BiH i Mostaru. Šef HDZ-a BiH Dragan Čović očekuje da će se do tada riješiti pitanje provedbe odluke “Sejdić–Finci”.

“Dobili smo pismo Ashton i Fülea u kojem se traži aktiviranje na rješavanju pitanja definiranih u ‘Mapi puta’ – odluke ‘Sejdić-Finci’ i mehanizma koordinacije. To nam nitko ne treba pisati, mi smo preuzeli obvezu do kraja ožujka riješiti to. Očekujem da ćemo početkom travnja imati rješenje”, izjavio je Čović, dodavši kako je “upoznat s idejama da se uvede elektorski način glasovanja za člana Predsjedništva BiH”.

Čelnik SDA Sulejman Tihić odbio je komentirati ovaj prijedlog, dok je čelnik SDS-a Mladen Bosić izjavio “da je tijekom razgovora s članovima Izaslanstva EU-a u Sarajevu čuo neke njihove stavove”, ali ih nije želio komentirati. Na pitanje jesu li mu predočeni konkretni ustavni amandmani, Bosić je izbjegao odgovor.

“Meni se čini da je u tijeku ispitivanje terena. Ne bih ništa komentirao jer su razgovori još u tijeku”, kaže Bosić. U javnosti se stalno spekulira kako su spremne i sankcije prema izabranim dužnosnicima koji, okupirani raspodjelom pozicija kako na državnoj, tako i na entitetskim razinama, u posljednje tri godine nisu riješili gotovo nijedan praktični problem. [Predrag Zvijerac | Dnevni list]