Doris Pack: "BiH jest europska država i Europa joj mora pomoći"

doris-pack“BiH jest europska država i Europa joj mora pomoći. To je više obveza EU nego SAD”, kaže Doris Pack. U Bruxellesu se ponovno upozorava na zastajanje BiH na putu ka EU. Jedan od uzroka je i komplikovana struktura zemlje.

Kao što je to bio slučaj prošle godine, i ovogodišnji nacrt teksta Rezolucije o Bosni i Hercegovini, koji bi na proljeće trebao biti usvojen u Europskom parlamentu, govori o zaostajanju BiH u reformskim procesima, neophodnim kako za bolji život građana, tako i za nastavak europskog puta zemlje, javlja Deutsche Welle.

Iznova se ukazuje na postojeću korupciju, na slabosti u vladavini prava, gospodarstvu, obrazovanju, kompliciranu strukturu institucija.

Izvjestiteljica Europskog parlamenta za BiH Doris Pack ponovo se obratila bosanskohercegovačkim političarima: “Osnovna poruka ove Rezolucije jest da bi, u najmanju ruku, političari u BiH morali ozbiljno preuzeti odgovornost i krenu u ispunjavanje uvjeta barem za završetak procesa o pridruživanju i stabilizaciji, što bi omogućilo podnošenje zahtjeva za kandidatski status. Potrebno je djelovanje i to odmah!”

Pored odgovornosti bosanskohercegovačkih političara, u Europskom parlamentu ukazuje se i na kompliciranu državnu strukturu BiH, a posebno se ukazuje na problem funkcioniranja Federacije.

“Mi smo prijatelji Bosne i Hercegovine i prijatelji Bosanaca i Hercegovaca i želimo da političari rade ono za što su izabrani. S naše strane, ni mi nismo uradili sve što je trebalo. Možda percepcija nije bila ista. Sada je tu Soerensen (Peter Soerensen, visoki predstavnik EU-a za BiH op.u.) i on bi morao pomoći Federaciji u pronalsku izlaza iz problematične situacije, jer oni to sami neće moći da urade. Mi moramo da im pomognemo. To je posebno obaveza EU, više nego Amerikanaca. Jer BiH je europska država i Evropa mora da joj pomogne”, zaključuje Pak čiju izjavu prenosi Deutsche Welle.

Očekuje se tako da Europski parlament Rezolucijom, koja bi trebala biti usvojena na plenarnom zasjedanju u travnju, pozove na pojednostavljivanje strukture Federacije BiH. Rezolucije Europskog parlamenta, kao jedne od tri najvažnije institucije EU, nemaju obvezujući karakter, ali nose veliku političku težinu.