Dodik svjedoči u korist Karadžića: Izetbegović je srušio balans i stvorio uvjete za rat u BiH

milorad-dodik-haagPredsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je danas u svjedočenju pred Haaškim sudom da je čelnik SDA Alija Izetbegović vodio politiku opasnih namjera i napravio temelj za sukob na prostoru BiH, prenijela je Srna.

Dodik je u dokaznom postupku obrane Radovana Karadžića rekao da je SDA bila formirana kao prva nacionalna i nacionalistička stranka, koja je svojim djelovanjem uporno pokušavala narušiti pažljivo izbalansirani balans u BiH, jer je sve vrijeme bila vidljiva namjera da preuzmu ingerencije upravljanja BiH.

On je rekao da je “najveća srpska i SDS-ova greška bila u tome što su pokušali braniti rušenje balansa u BiH”.

Dodik je za Izetbegovića rekao da je “predano radio na ranije napisanoj Islamskoj deklaraciji i na uvođenju šerijata na tom prostoru, zbog čega je i odgovarao u bivšoj Jugoslaviji”. “Iz dana u dan smo mogli vidjeti razradu te deklaracije”, rekao je Dodik.

Zastupnik optužbe Alen Tiger prekinuo je u jednom trenutku svjedočenje, rekavši da je Dodik upitan o fukcioniranju Skupštine, a govori o Islamskoj deklaraciji, koja se ne spominje u sažetku izjave. Dodik je uzvratio da on ima dovoljno vremena i da je došao svjedočiti o važnom kontekstu, i zamolio tužitelja da ga ne prekida.

Karadžić je glavno ispitivanje započeo pitanjima o Dodikovom obrazovanju i o političkoj karijeri u Savezu reformskih snaga Jugoslavije, koji je na saveznom nivou predvodio Ante Marković, a u BiH profesor Nenad Kecmanović.

Opisujući sastav prijeratne Skupštine BiH, u kojoj je i sam bio zastupnik kao reformist, Dodik je rekao da je parlament bio višestranački i da su vodeće stranke bile SDA na čelu sa Alijom Izetbegovićem, HDZ na čelu se Stjepanom Kljujićem, SDS, čiji je predsjednik bio Karadžić. On je naveo da su u Skupštini bili zastupljeni i reformisti, liberali, Srpski pokret obnove i neke manje stranke.

Najavljeno je da će glavno ispitivanje trajati jedan sat, a da će zastupnik optužbe unakrsno ispitivati Dodika dva sata.

Dodik je istaknuo da je Skupština srpskog naroda u oktobru 1991. godine bila višestranačka i da je za cilj imala legitimnu zaštitu Srba, te da nisu bili predviđeni nikakvi sukobi sa drugima.

Izjavio je da nikada nije čuo od Karadžića ili bilo kog drugog srpskog dužnosnika bilo što što odgovara kvalifikacijama iz optužnice, te da je srpska strana prihvatala pregovore i podržala Cutileirov plan o tri konstitutivne jedinice.

Kao krivca za prijeratno narušavanje nacionalnog balansa u BiH naveo SDA i Aliju Izetbegovića, za koga je rekao da je pisac “Islamske deklaracije” i da se zalagao za uvođenje šerijatskih zakona čim muslimani budu većina u BiH.

“HDZ BiH je u to doba prvenstveno podržavo nezavisnost Hrvatske – i to je bio primarni cilj, a onda su formirali Hrvatski zajednicu Herceg-Bosnu koju su željeli pripojiti Hrvatskoj. To je i dovelo do dvoipolgodišnjeg rata Hrvata i muslimana u BiH”, rekao je Dodik.

Dodik je naglasio da Srbi u BiH ne bi prihvatili unitarnu BiH po načelu “jedan – čovjek jedan glas” ni da je to prihvatio SDS ili Karadžić.

Potvrdio je da je za promjenu Ustava tadašnje Socijalističke Republike BiH bila potrebna dvotrećinska većina u parlamentu, što zagovornici nezavisnosti nisu imali, pa su srušili Ustav i odbili uvođenje doma naroda, koji su zagovarali zastupnici SD-aS i još neke stranke, a koji je trebao zaštiti prava svakog naroda.

“Izetbegović nije imao političku većinu, lažno se predstavljao kao predsjednik BiH i tražio međunarodnu pomoć. Formirali su `Zelene beretke`. Posljedica je bila ta da su prva ubojstva u BiH – bila ubojstva Srba od strane muslimana”, rekao je Dodik.