U Splitu otvorena 26. Knjiga Mediterana

U Zavodu za znanstveni i umjetnički rad HAZU u Splitu u nedjelju 21. rujna otvorena je 26. Knjiga Mediterana, tradicionalna manifestacija koju uz HAZU organiziraju i Književni krug Split, Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu i Institut za povijest umjetnosti-Centar Cvito Fisković Split.

knjiga_mediterana

Na otvorenju Knjige Mediterana bio je i predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić koji je podsjetio da je Hrvatska mediteranska zemlja, što je obilježilo njezin kulturni identitet kroz povijest.

“Ulaskom u Europsku uniju, Hrvatska je jedina od svih slavenskih zemalja u EU donijela mediteransku kulturu i latinsku tradiciju”, poručio je akademik Kusić i pohvalio organizatora Knjige Mediterana, akademika Nenada Cambija koji je “svojom sposobnošću uspio okupiti književnike, povjesničare umjetnosti, filozofe, arheologe, te stručnjake za kiparstvo i slikarstvo, što je pozicioniralo Split kao jedno od važnih kulturnih središta Hrvatske”.

“Knjiga Mediterana važna je manifestacija koju su osnovali entuzijasti što je jako rijetko i to je golemi uspjeh Splita i Književnoga kruga posebno”, kazao je akademik Kusić. Dodao je da je doista impresivno vidjeti popis izlagača na dosadašnjim Knjigama Mediterana, kao i važnost skupova i kapitalnih djela koja su izdali. Predsjednik HAZU smatra osobito važnim to što se ove godine u sklopu 26. Knjige Mediterana održavaju i međunarodni skupovi na kojima se s našom baštinom upoznaju gosti iz inozemstva.

Akademik Nenad Cambi izrazio je nadu da će Knjiga Mediterana, usprkos financijskim problemima, biti kvalitetna i uspješna. Rekao je da je HAZU prvi put pokrovitelj Knjige Mediterana u sklopu koje će se održati tri znanstvena skupa o dvije značajne obljetnice i jedan vezan za projekt proučavanja odraza hrvatske književnosti u svijetu.

“Prvi takav skup je o Jerolimu Kavanjinu, vrlo značajnom hrvatskome književniku, a vrlo važan skup bit će o vratnicama splitske katedrale majstora Andrije Buvine i time će, prvi put uopće na nekome znanstvenom skupu, biti razmatrano Buvinino djelo staro 800 godina”, istaknuo je akademik Cambi.

Na otvorenju Knjige Mediterana akademik Mislav Ježić pročitao je svoj esej Svijet u zrcalu Mediterana, a nakon održano je predstavljanje Zbornika o životu i radu nadbiskupa Frane Franića u službi Crkve i naroda o kojem je, među ostalima govorio i splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić. Predstavljen je i zbornik Lucije Artorije Kast i legenda o kralju Arturu.
Knjiga Mediterana traje do subote 27. rujna.